Сербію і Косово закликали враховувати політику ЄС щодо розміщення дипмісій у Єрусалимі

У жодної країни ЄС немає дипмісії в Єрусалимі
Фото: depositphotos.com

Домовленості про відкриття дипмісій Сербії та Косово в Єрусалимі не загрожують перспективам їхньої євроінтеграції, проте в Белграді і Пріштіні не мають ставити під сумнів позицію ЄС щодо статусу Єрусалима. Про це сказав офіційний представник глави європейської дипломатії Петер Стано.

Будь-які дипломатичні кроки, які можуть поставити під сумнів спільну позицію ЄС щодо статусу Єрусалима, викликають серйозне занепокоєння та співчуття. Так спікер Європейської служби зовнішніх зв'язків Петер Стано прокоментував 7 вересня домовленості про відкриття в Єрусалимі дипломатичних представництв Сербії та Косово. Брифінг Стано транслювали на сайті ЄС.

"Є двосторонні зобов'язання, які Сербія і Косово беруть на себе перед Ізраїлем. Їм варто ставити питання про мотиви і наслідки такого кроку. Можу тільки нагадати, що позиція Євросоюзу щодо перенесення посольств в Єрусалим добре відома і незмінна. Не існує країни – члена ЄС із посольством у Єрусалимі. Делегації Євросоюзу також немає в Єрусалимі", – заявив офіційний представник.

У ЄС переконані, що статус Єрусалима має бути визначено між Ізраїлем і палестинцями у межах ширших мирних переговорів, нагадав він.

"Оскільки Косово і Сербія визначили вступ до ЄС як свій стратегічний пріоритет, ми очікуємо, що обидві країни будуть діяти відповідно до цього зобов'язання. Їхньої європейської перспективи не підірвано, Сербія вже веде переговори про приєднання. Тому хотілося б, щоб Сербія поступово погоджувала свою політику щодо третіх країн із політикою, ухваленою Європейським союзом", – сказав Стано.

4 вересня на переговорах у Вашингтоні президент Сербії Александр Вучич і прем'єр-міністр Косово Авдулла Хоті підписали угоди, які передбачають перенесення в Єрусалим дипломатичних представництв в Ізраїлі.

Усього дві держави розмістили свої посольства в Ізраїлі в Єрусалимі – США і Гватемала.

Ізраїль зайняв східну частину Єрусалима після Шестиденної війни 1967 року і вважає все місто своєю столицею. Цього не визнають в ООН. Палестинці вважають Східний Єрусалим столицею своєї держави.