Посол Ізраїлю: Ми просимо Україну відкрити посольство в Єрусалимі, а не в Тель-Авіві

Ліон: Єрусалим поступово стає одним із найбільших центрів високих технологій в Ізраїлі
Фото: lb.ua

Посол Ізраїлю в Києві Джоель Ліон вважає, що від відкриття посольства в Єрусалимі Україна "виграє", оскільки місто стає одним із найбільших центрів високих технологій в Ізраїлі.

Ізраїль хоче, щоб Україна відкрила посольство в Єрусалимі. Про це в інтерв'ю LB.ua, яке вийшло 31 січня, сказав посол Ізраїлю в Києві Джоель Ліон.

"Ми хочемо, щоб у Єрусалимі було посольство. Ми просимо Україну відкрити посольство в Єрусалимі, а не в Тель-Авіві. Вони (українська сторона.  – "ГОРДОН") кажуть, що мають усе перевірити. Але тим часом багато країн відкриває свої офіси в Єрусалимі, тому що це дає їм користь. Вони виграють від цього не тому, що в нас гарні очі. Єрусалим поступово стає одним із найбільших центрів високих технологій в Ізраїлі", – сказав посол.

Він зазначив, що відкриття офісів інновацій у Єрусалимі та Києві вимагає розв'язання низки питань, насамперед – логістичних.

"Проблема полягає в логістиці. Ви маєте знайти в Єрусалимі підхожу будівлю, орендувати або придбати. Потім ви маєте знайти людей. Потім – вирішити, який офіс ви хочете зробити: якщо зосередитися більше на інвестиціях, це означає, що вам потрібно більше людей, щоб представляти Україну у великих компаніях. Усе це – логістика. Ми сказали, що готові відкрити офіс інновацій в Україні хоч завтра. У мене є кімната в посольстві, про що я сказав прем'єр-міністру. Ми можемо відкрити наші офіси одночасно. Ми маємо зробити це, тому що це також може дати поштовх, тому що так ваші хлопці дізнаються про наш потенціал, наші хлопці дізнаються про ваш потенціал", – сказав дипломат.

Ліон заявив, що поки не знає, чи матиме офіс в Єрусалимі статус дипломатичного представництва.

"Ми б хотіли, щоб це було дипломатичне представництво. Чи буде це урядовий офіс, не дипломатичний – ми подивимося", – додав посол.

6 грудня 2017 року президент США Дональд Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю та оголосив про перенесення посольства США в це місто, після чого ситуація в регіоні погіршилася. 14 травня 2018 року в Єрусалимі відкрилося американське дипвідомство. У секторі Гази у зв'язку з цим почалися сутички. Свою дипмісію в Єрусалимі відкрила Гватемала, про бажання зробити це повідомив Гондурас. Із країн Євросоюзу Єрусалим столицею Ізраїлю визнала тільки Румунія.

У серпні 2019 року міністр у справах Єрусалиму і спадщини Держави Ізраїль, міністр із питань охорони навколишнього середовища Зеев Елькін запропонував Україні перенести посольство з Тель-Авіва до Єрусалима.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху в серпні 2019 року заявив про можливе відкриття представництва України в Єрусалимі. МЗС України відповіло, що в Єрусалимі відкриють український офіс інновацій, а про перенесення туди посольства або консульства поки не йдеться.

26 жовтня глава МЗС Ізраїлю Ісраель Кац повідомив, що фіс матиме статус "дипломатичної філії в Єрусалимі у складі посольства України в Ізраїлі", розташованого в Тель-Авіві.

У січні 2020 року президент України Володимир Зеленський заявив, що дата відкриття офісу інновацій у Єрусалимі поки невідома.

Ізраїль зайняв східну частину Єрусалима після війни 1967 року і вважає все місто своєю неподільною столицею. Міжнародна спільнота цього не визнає і наполягає на тому, що статус міста має бути визначено під час палестинсько-ізраїльських мирних переговорів. Палестинці, зі свого боку, хочуть оголосити Східний Єрусалим столицею своєї держави. Адміністративна столиця Ізраїлю наразі розташована в Тель-Авіві, а Палестинська національна адміністрація базується в місті Рамаллі.