Президент Південної Кореї назвав умову, за якої його країна може почати постачати Україні зброю

Сеул може переглянути можливість надання зброї Україні, наголосив президент Південної Кореї
Фото: EPA

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль заявив, що може розглянути можливість надання зброї Україні залежно від того, наскільки тісно Росія співпрацюватиме з Північною Кореєю у військовій сфері. Про це він сказав 24 жовтня під час спільної пресконференції з президентом Польщі Анджеєм Дудою в Сеулі, повідомляє Yonhap.

Юн Сок Йоль зазначив, що поки Сеул не надає Україні летальної зброї. Водночас Південна Корея може переглянути свою позицію і діяти гнучкіше залежно від військової активності Північної Кореї.

"Якщо Північна Корея скерує спецпризначенців на війну в Україні, ми крок за кроком надамо Україні підтримку і розглянемо вжиття необхідних заходів для безпеки Корейського півострова", – заявив глава Південної Кореї.

Він наголосив, що його країна не сидітиме "склавши руки" у відповідь на участь КНДР у війні проти України.

Раніше цього тижня Yonhap повідомило, що у відповідь на участь КНДР у війні проти України на боці Росії Південна Корея розглядає можливість надати Україні військову допомогу й скерувати в Україну військових "для моніторингу тактики й бойових можливостей" північнокорейських спецпризначенців.

Щодо військової допомоги, то, за даними Yonhap, пріоритетнішим для Південної Кореї буде надання оборонних озброєнь. Серед них агентство назвало зенітний ракетний комплекс середньої дальності Cheongung-II (відомий також як КM-SAM), який може перехоплювати літаки й балістичні ракети.

У будь-якому разі, за словами джерела агентства, заходів у відповідь вживатимуть поетапно.

Контекст:

Перші повідомлення про залучення військ КНДР до участі у війні на боці країни-агресора з'явилися на початку жовтня. Пізніше цю інформацію підтвердили представники української й південнокорейської розвідок. 14 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив про вступ Північної Кореї у війну на боці РФ. 

ЗМІ писали, що військові інженери із КНДР уже допомагають РФ завдавати ударів балістичними ракетами по Україні. Окрім того, у Головному управлінні розвідки Міноборони України повідомляли, що ще 11 тис. північнокорейських військових проходять підготовку на Далекому Сході в РФ і вони будуть готові воювати в Україні вже 1 листопада. 23 жовтня, за даними ГУР МО, перші військові з КНДР прибули на фронт – їх зафіксували в Курській області РФ. Загалом, за даними Зеленського, північнокорейців у російській армії може бути "до двох бригад".

У Кремлі 21 жовтня не підтвердили й не спростували перекидання північнокорейських військових на полігони у РФ. Представник КНДР в ООН 22 жовтня назвав "стереотипними чутками" ці повідомлення, але Пентагон наступного дня заявив, що є докази присутності північнокорейських військ у РФ.