Щонайменше 70 людей загинуло внаслідок хіматаки в Сирії, сотні постраждали

Унаслідок хіматаки постраждали сотні людей
Фото: EPA (архів)

Волонтерська організації "Білі шоломи" повідомляє, що кількість загиблих унаслідок хімічної атаки в Східній Гуті може сягати 100 осіб.

Увечері 7 квітня в Сирії сталася чергова хімічна атака, повідомили волонтери та рятувальники.

Волонтерська організації "Білі шоломи" написала у Twitter, що вертоліт скинув бочку з хімічною речовиною на місто Дума в сирійській провінції Східна Гута.

Зазначають, що 40 осіб, переважно діти і жінки, загинули, ще сотні постраждали.

Пізніше організація повідомила, що кількість загиблих збільшилася до 70.

Цілі сім'ї знайшли задушеними у підвалах.

В одному з останніх твітів "Білі шоломи" повідомили, що кількість загиблих сягає 100 осіб, ще 1000 постраждали.

Організація "Медіа-центр Гути" написала у Twitter, що внаслідок хіматаки з використанням зарину загинуло 75 мирних жителів, ще 1000 постраждали.

Організація повідомляє, що вертоліт, який скинув на Думу бочку з хімречовиною, належав сирійським військам.

Представник Спілки медичних благодійних організацій, яка базується у США, повідомила BBC, що в лікарні у Дамаску підтвердили загибель 70 осіб.

За її словами, людей привозять із судомами, у них із рота йде піна. Це може свідчити про отруєння нервово-паралітичним газом або сумішшю нервово-паралітичного газу і хлорину.

Дума є останнім містом у Східній Гуті, яке утримують повстанці. Місто перебуває в облозі сирійських урядових сил, підтримуваних Росією. BBC зазначає, що 6 квітня Думу почали інтенсивно бомбити після того, як зірвалися переговори між повстанцями та представниками Росії. Коаліція сирійських повстанців "Джейш аль-Іслам" хотіла добитися, щоб її членам дозволили залишитися в Думі як місцевим силам безпеки.

Війна в Сирії триває з 2011 року. У бойових діях беруть участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди і бойовики "Ісламської держави". До конфлікту в різний час приєдналися збройні сили США, Росії, Туреччини та Ірану.

В опублікованій 6 вересня 2017 року доповіді заснованої ООН незалежної міжнародної комісії з розслідування подій у Сирії ідеться, що урядові сили "продовжували використовувати хімічну зброю проти цивільних осіб у районах, що перебувають під контролем опозиції".

"Найсерйознішим інцидентом" експерти назвали хімічну атаку в місті Хан-Шейхун (провінція Ідліб) у квітні, коли загинуло щонайменше 83 людей, зокрема 28 дітей і 23 жінки. Організація із заборони хімічної зброї встановила, що в Ідлібі застосували зарин або його аналог. Сирійська влада неодноразово заперечувала використання хімічної зброї під час конфлікту.

24 лютого 2018 року Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, яка містить заклик до всіх сторін конфлікту в Сирії негайно припинити військові дії по всій країні, щоб можна було безперешкодно відправити гуманітарну допомогу й евакуювати хворих та поранених. Незважаючи на це, бойові дії в Східній Гуті тривають.

31 березня в міноборони Росії заявили, що провінцію покинуло понад 150 тис. осіб.