Шендерович про Вороненкова: Це типова історія. Негайно піти у політичні, щойно тебе взяли за зябра

Шендерович: Він хоч комуніст, а ложку повз рота не проносить, як ми помітили
Фото: Виктор Шендерович / Facebook

Екс-депутат Держдуми РФ Денис Вороненков домовиться з Україною про гарантування його безпеки, оскільки є "досить цінним кадром" в інформаційній і юридичній війні, вважає російський письменник Віктор Шендерович.

Переїзд екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова і його дружини Марії Максакової до Києва, а також їхній перехід до опозиції – це не нова, але кумедна історія, яка використовується у випадку, коли "взяли за зябра", – сказав російський письменник Віктор Шендерович в інтерв'ю "Эху Москвы".

"По-перше, я думаю, як же трапилося це прозріння, як я думаю, уявляєш, такий діалог. Він прокидається, каже: "Маріє, ти спиш?" Вона каже: "Ні". Він каже: "Маріє, я подумав, а режим-то Путіна (президент РФ Володимир Путін. – "ГОРДОН") антинародний". Вона каже: "Ах, Денис, я й сама про це думала". А він каже: "А ФСБ – це репресивний". Вона каже: "Ах, Денис, щоб ти раніше не сказав". І вона вся верхнє "ля" з ранку, йде ридати на грудях у братської України. Або такий варіант. Це одна версія. Ось раптове прозріння. Два з половиною роки тому проголосували як милі за віджим Криму, нещодавно взагалі зразково-показова міжфракційна пара, ніяких проблем із путінським режимом. І раптом просто далі Новодворська (опозиціонерка Валерія Новодворська."ГОРДОН") лише", – зазначив він.

Шендерович припустив, що "прозріння" Вороненкова могло статися через кримінальну справу про крадіжку будівлі в центрі Москви. "Депутат-комуніст побавився. І пішов у політичні швидко, превентивно", – сказав письменник.

Він підкреслив, що це типова історія: "А у випадку з депутатом мільйонером, вірним собакою путінського режиму і його дружиною "єдинороскою" – підозрюю, що там проходить дарвінізм внутрішній, про який ми часто говорили. Людина прийняла таке рішення в цьому випадку. Це типова історія. Негайно піти у політичні, щойно тебе взяли за зябра".

Шендерович припустив, що Вороненков домовиться з Україною про надання йому охорони в обмін на те, що дасть свідчення проти колишнього президента України Віктора Януковича.

"Він хоч комуніст, а ложку повз рота не проносить, як ми помітили. Тому він якось домовиться зараз із Україною, про вульгарність українську в даному випадку, про те, кому Україна дає політичний притулок, а кому – не дає, – це окрема розмова, і нехай її розмовляють українські журналісти. Просто звертаю їхню увагу на цей момент. А те, що він за поняттями домовиться і йому, мабуть, дадуть і охорону, і гарантують його безпеку, – він досить цінний кадр в інформаційній війні. І в юридичній війні. Я думаю, це річ двосічна", – сказав письменник.

В інтерв'ю інтернет-виданню "Цензор.НЕТ", яке вийшло 14 лютого, Вороненков повідомив, що в грудні 2016 року отримав українське громадянство.

Він заявив, що вважає анексію Криму Росією "грубою помилкою", яку треба виправляти. Екс-депутат сказав, що не голосував у 2014 році за приєднання півострова до Росії, що його карткою скористалися без довіреності з його боку.

За інформацією російського видання "Коммерсантъ", Вороненков є свідком у справі про держзраду екс-президента України Віктора Януковича.