Шість країн Європи домовилися разом захищати від Росії підводну інфраструктуру Північного моря

Росія не має виходу до Північного моря
Фото: ЕРА (архів)

Бельгія, Великобританія, Данія, Німеччина, Норвегія та Нідерланди підписали угоду про спільний захист підводної інфраструктури Північного моря. Про це 9 квітня повідомляє Euractiv.

Видання зазначає, що підписаний сьогодні документ передбачає, що країни, які мають морські кордони в Північному морі, спільно працюватимуть щодо захисту обладнання в Північному морі, "зокрема, від імовірних атак Росії".

У декларації, яку підписали європейські країни, ідеться, зокрема, про обмін інформацією.

Британський міністр з атомної енергії та поновних джерел енергії Ендрю Боуї заявив, що Північне море є "рушійною силою європейських амбіцій" у сфері поновних джерел енергії й допомагає зміцнити енергетичну безпеку на континенті, тому "вкрай важливо" захищати її критично важливу енергетичну інфраструктуру "зараз і в майбутньому".

Він попереджає, що є ті, хто "може спробувати погрожувати або зруйнувати" таку інфраструктуру.

Контекст:

Північне море омиває береги Норвегії, Данії, Німеччини, Нідерландів, Бельгії, Франції та Великобританії.

2023 року ЗМІ повідомляли про тривогу в європейських країнах щодо ймовірної підготовки до диверсій. За даними розвідників та експертів, російські військові складають мапу вітряних електростанцій, газопроводів, кабелів зв'язку у водах навколо Данії, Швеції, Норвегії й Фінляндії. Згідно із джерелами, мета полягає в тому, щоб спланувати диверсію проти країн Північної Європи, зокрема перерізавши кабелі живлення і передавання даних через Атлантику й решту Європи.