Шольц назвав імовірну причину відсутності Путіна на саміті "Великої двадцятки"

Шольц критикує Путіна за небажання особисто вислухати незручні запитання про війну в Україні, яку розпочала РФ
Фото: EPA
Президент Росії Володимир Путін, мабуть, не готовий до незручних запитань і критики з боку світових лідерів, тому відмовився брати участь у саміті G20 в Індонезії. Таку думку у спілкуванні з журналістами 13 листопада у Ханої (В'єтнам) висловив канцлер Німеччини Олаф Шольц, якого цитує Spiegel.

На думку Шольца, "було б добре", якби президент Путін поїхав на саміт G20. Проте відсутність Путіна, переконаний канцлер, не завадить іншим країнам критикувати розв'язану Росією агресивну війну і закликати РФ вивести війська з України, створивши умови для переговорів про мир.

Небажання Путіна особисто обговорювати на саміті в Індонезії "незручну" тему війни в Україні викликало несхвалення Шольца. Він заявив, що російському лідеру довелося б зіткнутися "з усіма запитаннями та усією критикою", яку сформулювали багато країн світу. Канцлер припустив, що, "напевно, тому" Путіна і не буде на зустрічі "Великої двадцятки".

Росію на саміті G20 представить міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

Контекст:

Саміт G20 відбудеться 15–16 листопада. Президент України Володимир Зеленський візьме у ньому участь, але, найімовірніше, в онлайн-форматі.

10 листопада прессекретар глави Кремля Дмитро Пєсков оголосив, що російську делегацію очолить глава МЗС РФ Сергій Лавров, а наступного дня він сказав, що Путін не має наміру брати участь у зустрічі G20 ні віртуально, ні очно.

Великобританія і Європейський союз домовилися бойкотувати Росію на саміті G20, повідомляло The Telegraph 11 листопада. За інформацією ЗМІ, представники ЄС закликають членів делегацій з інших країн не проводити зустрічей із Лавровим і з будь-ким, хто очолює російську делегацію, а також покидати зал під час виступу російської сторони.