Шольц повідомив, що на саміті G7 обговорять "план Маршалла" для відновлення України

Повоєнне відновлення України стане "завданням поколінь", наголосив Шольц
Фото: EPA
Для відновлення України через війну, яку 24 лютого розпочала РФ, потрібен "план Маршалла".

Про це 22 червня під час виступу в Бундестазі ФРН заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, його цитує dpa.

Зазначено, що глава німецького уряду зробив заяву напередодні трьох самітів – лідерів ЄС (23–24 червня), країн "Великої сімки" (G7, 26–28 червня) та НАТО (2930 червня).

За словами Шольца, повоєнне відновлення України стане "завданням поколінь".

Він зазначив, що Україна так само, як і в минулому змучена Другою світовою війною Європа, "сьогодні потребує "плану Маршалла" для відновлення".

На реконструкцію країни "потрібно багато мільярдів євро й доларів", і на це "підуть роки", додав Шольц.

На думку канцлера ФРН, у відновленні України мають узяти спільну участь великі фінустанови, країни-донори та міжнародні організації.

Шольц наголосив, що запросив на саміт лідерів країн G7 (ФРН, США, Великобританії, Японії, Франції, Італії та Канади), який відбудеться у Баварії, президента України Володимира Зеленського, щоб обговорити відновлення країни.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

План Маршалла – програма допомоги Європі після Другої світової війни. Його розробив 1947 року американський державний секретар Джордж Маршалл, він набув чинності у квітні 1948 року. Метою реалізації плану було відновлення зруйнованої війною економіки Європи, усунення торговельних бар'єрів, модернізація промисловості. У програмі взяло участь 17 європейських країн.

На відновлення України через повномасштабне вторгнення Росії може знадобитися до $1,1 трлн зовнішньої допомоги, заявив 21 червня президент Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Вернер Гоєр. За його словами, Європа "має відіграти найбільшу роль" у відновленні України.

Відновлювати Україну влада має намір насамперед коштом заарештованих активів РФ, заявляв прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За словами глави Кабміну, повоєнне відновлення України планують проводити за три етапи. Це буде одним із пріоритетів Чехії під час її головування у Раді ЄС, заявив 15 червня прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала.