Штурм Капітолія. Прокуратура США не відкидає висунення обвинувачень Трампові

Трамп 6 січня виступив перед своїми прихильниками коло Білого дому
Фото: EPA
6 січня президент США Дональд Трамп заявив прихильникам, що ніколи не визнає поразки на виборах, і закликав іти до будівлі Конгресу. Це переросло в масові заворушення, в яких загинуло п'ятеро людей. У прокуратурі США не відкидають, що розслідуватимуть роль президента в цій ситуації.

Прокуратура США не відкидає висунення обвинувачень чинному президентові Дональду Трампу за його роль у заворушеннях у будівлі Капітолія. Про це на пресконференції сказав виконувач обов'язків прокурора округу Колумбія Майкл Шервін, повідомляє 7 січня CNBC.

Під час пресконференції журналісти запитали прокурора, чи розглядає прокуратура можливість розслідування проти Трампа через його заклик до прихильників іти до Капітолія, що зрештою переросло в масові заворушення із жертвами.

Шервін відповів, що прокуратура вивчить дії всіх, хто може бути причетним до безладів.

Прокурор також зазначив, що в межах розслідування розглядатимуть не лише тих, хто безпосередньо штурмував Капітолій, а й інших, які "допомагали, сприяли або відіграли в цьому якусь допоміжну роль", зазначає The Washington Post.

За даними джерел The New York Times, адвокат Білого дому Пет Чиполлоне попередив Трампа, що він може зіткнутися із судовим переслідуванням через заворушення.

Президент США Дональд Трамп 6 січня перед Білим домом заявив прихильникам, що ніколи не визнає поразки на виборах, і закликав іти до будівлі Конгресу, де мали оголосити переможцем виборів новообраного президента країни Джо Байдена.

Протестувальники вирушили до Капітолія та взяли його штурмом. Через це спеціальне засідання Конгресу США зупинили. Після цього Трамп закликав своїх прихильників "зберігати мир" і не застосовувати насильство.

Звернення до прихильників, яке опублікував Трамп і в якому він знову говорив про "вкрадені вибори", соцмережа Twitter видалила через ризик насильства, яке воно може спровокувати. Згодом акаунт президента США і зовсім заблокували, це ж зробили і соцмережі Facebook та Instagram.

Унаслідок заворушень загинуло п'ятеро людей, серед них і офіцер поліції Капітолія. У Вашингтоні через це оголосили надзвичайний стан. 

7 січня Конгрес США оголосив Байдена переможцем президентських виборів. Він здобув 306 голосів вибірників, а Трамп – 232. Загальне голосування на виборах президента США відбувалося 3 листопада 2020 року. Явка на цих виборах стала рекордною за 120 років – у них взяло участь приблизно 160 млн американців.

Трамп неодноразово намагався оскаржити результати виборів у різних судах.

Інавгурація нового президента США має відбутися 20 січня.