Шустер: Давайте вже скажемо Заходу відкрито: "Заходе, оголошуй війну Росії!" Збивати літаки й оголошувати війну – це те саме

Шустер: Боюся, у якийсь момент реально всім разом доведеться взятися за руки і його зупинити
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Український телеведучий Савік Шустер вважає, що світові, можливо, доведеться об'єднатися, щоб зупинити президента РФ Володимира Путіна, котрий розв'язав війну проти України. Таку думку він висловив в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

"Бажання Путіна – довести весь світ до його рівня. Я думаю, що він може піти на найбільш різкі заходи. Ми маємо це розуміти і бути готовими до цього", – сказав Шустер.

Водночас, вважає він, ніколи не можна бути готовим до війни і до того, як вона може розвиватися.

"Ми сперечалися: буде війна, не буде війни... Багато хто говорив, що буде війна, до війни треба готуватися. До війни не можна приготуватися! Навіть коли ми говоримо Заходу: "Давай закривай небо!".. То давайте ми вже скажемо Заходу відкрито: “Заходе, давай оголошуй війну цій країні!” Збивати літаки й оголошувати війну – це те саме. Вони без оголошування, а ми давай оголосимо. Тому що вони скоюють злочини проти людяності, воєнні злочини. Ми це бачимо і дивитися не можемо... Усе, терпіння вичерпано. І давай ми їм оголосимо війну – тоді це якось зрозуміло. А зараз це вагання..." – сказав ведучий.

Він прогнозує, що "щось трапиться" і Заходу все одно доведеться вступити в конфлікт.

"Адже щось має статися, щоб це відбулося, а це відбудеться, на жаль. Цього я боюся. Що він компенсуватиме свої невдачі подальшою і подальшою руйнацією. І в якийсь момент реально всім разом доведеться взятися за руки і його зупинити", – сказав Шустер.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

Сьогодні 34-й день війни Росії проти України. Країни НАТО неодноразово заявляли, що не відправлятимуть в Україну свої війська, але члени Альянсу надають Україні фінансову та військову допомогу. Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що пряма допомога Альянсу Україні спровокує Росію на ескалацію насильства.

З початку повномасштабного вторгнення РФ Україна просить НАТО "закрити небо" над країною, встановивши безпольотну зону.

Під безпольотною зоною мають на увазі заборону перебування авіації над будь-якою територією. Сторона, яка запроваджує такий режим, окреслює його межі та починає відстежувати дотримання. Літаки, які хочуть увійти в повітряний простір, де встановлено безпольотну зону, повинні вимагати дозвіл на вхід у сторони, що її встановила. Усі літаки без такого дозволу в зоні дії режиму за замовчуванням вважають порушниками і знищують.

Столтенберг сказав, що Альянс не погодиться на безпольотну зону над Україною. Він пояснив, що винищувачі НАТО мають збивати російські літаки, а це може перерости у повномасштабну війну. Схожу заяву зробив і держсекретар США Ентоні Блінкен.

Україна розглядає альтернативні засоби "закриття неба". Наприклад, отримання від союзників літаків для Повітряних сил України. Як заявив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов, якщо НАТО не може "закрити небо" над Україною, то Україна закриє його сама, але для цього їй потрібна зброя.