Шустер: Лукашенку сказали: "У тебе є діти, жінки, родичі. Усього цього не буде, якщо не зробиш, як ми скажемо"

Шустер: На думку Путіна, Лукашенко не незамінний
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко виконає всі накази, які йому віддадуть із Росії. Таку думку в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман висловив телеведучий Савік Шустер.

"Я думаю, що Лукашенко зараз інша людина. Я думаю, він інша людина не лише сам, психічно. Я думаю, що його становище і військове, і політичне – інше. Я неодноразово порівнював режим [президента РФ Володимира] Путіна зі справжньою коза нострою, такою, мафіозною структурою. Думаю, йому сказали, приблизно, як кажуть у цих колах: "Отже, у тебе є діти, у тебе є жінки, у тебе є родичі, у тебе є такі люди, такі – і є ти. Ось усього цього не буде, якщо ти не зробиш цього". Тож він у ситуації, де він сам собі не господар, і він виконуватиме всі накази, які йому віддадуть", – сказав Шустер.

"Ви думаєте, Путін у риториці з ним вже конкретно перейшов до погроз того, що його уб'ють, його родичів усіх уб'ють?" – уточнила Бацман.

"Я вважаю, що так. Тому що, по-перше, Лукашенко не незамінний, на думку Путіна. Він знайде іншого, якщо треба. Путіну зовсім не цікаво, якою буде реакція білоруського народу. А якою там буде реакція, ми можемо лише припустити. Але Путіну це зовсім... Він поводитиметься із цивільним населенням у Білорусі так само, як він поводиться із цивільним населенням України, або так само, як він поводився із цивільним населенням Білорусі 2020 року. Для нього Білорусь – це територія, яка давно йому належить, як він вважає. І Лукашенко – це просто один із губернаторів областей, ним призначений", – наголосив Шустер.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

24 лютого Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, зокрема з Білорусі. На початку квітня північні регіони України звільнили від російських окупантів. Після цього з території Білорусі окупанти запускали по українських об'єктах ракети і дрони-камікадзе.

Раді нацбезпеки і оборони України відомо, що Путін щодня здійснює тиск на Лукашенка, який перебуває в Білорусі при владі з 1994 року, щоб той почав збройну агресію проти України з боку Білорусі.

4 жовтня Лукашенко прямо визнав, що Білорусь бере участь у війні Росії проти України. 10 жовтня він заявив, що домовився з Путіним про розгортання "спільного регіонального угруповання військ" через нібито високий рівень загроз "на західних кордонах Союзної держави".

11 жовтня Лукашенко оголосив у Білорусі перевірку боєздатності збройних сил. За даними білоруського видання "Наша Ніва", під прикриттям цієї перевірки проводитимуть приховану мобілізацію. 24 жовтня у міноборони Білорусі заявили, що їхні військовослужбовці повертаються до місць постійної дислокації після того, як "успішно посилили кордон".