Шведський Swedbank, який, за даними ЗМІ, використовував Янукович, опублікує результати розслідування

За даними шведського SVT, Янукович використав рахунок Swedbank у Литві, щоб "відмивати" кошти у 2011 році
Фото: ЕРА

Шведський мовник SVT заявляв, що екс-президент України Віктор Янукович використав рахунок шведського банку Swedbank у Литві, щоб "відмивати" кошти у 2011 році.

18 березня шведський банк Swedbank заявив, що 22 березня опублікує результати зовнішнього розслідування обвинувачень у причетності до скандалу з відмиванням грошей у Балтії, повідомляє Reuters.

Минулого місяця шведський банк найняв аудитором компанію Forensic Risk Alliance для розслідування обвинувачень у підозрілих платежах на суму $4,3 млрд між його балтійськими рахунками і Danske Bank у 2007–2015 роках.

Swedbank найняв аудиторів через тиск інвесторів.

За даними журналістів шведського телебачення SVT, екс-президент України Віктор Янукович використав рахунок Swedbank у Литві, щоб "відмивати" виведені з України кошти у 2011 році.

Розслідувачі стверджують, що Янукович вивів за допомогою цього банку не менше ніж 34 млн шведських крон (приблизно $3,7 млн). Екс-президент використовував рахунок Swedbank у Литві, щоб "відмивати" кошти у 2011 році. Гроші переказували через офшорну компанію Vega Holding Limited.

Джерело в уряді України підтвердило SVT, що Vega Holding Limited – це компанія, яку Янукович використав для виведення "брудних грошей".

За даними журналістів телекомпанії, Swedbank протягом багатьох років використовували у схемі масштабного відмивання грошей.

Згідно з документами, наявними в розпорядженні SVT, шведському банку стало відомо про махінації Януковича у 2017 році – тоді влада України надіслала запит у банк.

На запитання, чи відомо менеджменту Swedbank про махінації, спікер банку Габріель Франке Родау відповів, що не знав про це, але навіть якби і знав, то не зміг би прокоментувати у зв'язку з банківською таємницею.