Сіярто заявив, що Угорщина не навчатиме українських військових у межах місії ЄС і не візьме участі у її фінансуванні

Сіярто нагадав, що Угорщина утрималася під час голосування щодо створення місії, яке відбулося 17 жовтня

Фото: EPA

Угорщина не братиме участі в європейській тренувальній місії для українських військовослужбовців і не фінансуватиме її. Про це 14 листопада заявив глава МЗС Угорщини Петер Сіярто в ефірі угорського телеканала M1.

"Ми не беремо участі у навчанні українських військовослужбовців і не вносимо до цієї місії жодних фінансових коштів", – сказав угорський прем'єр.

Угорський міністр додав, що його країна закликає Україну та Росію врегулювати війну в дипломатичний спосіб – за допомогою переговорів.

Сіярто нагадав, що Угорщина утрималася під час голосування 17 жовтня, коли на зустрічі в Люксембурзі було ухвалено принципове рішення щодо створення місії.

Контекст:

Створити місію щодо навчання українських військових глави МЗС Євросоюзу домовилися 17 жовтня. Місія має на меті забезпечити індивідуальну, колективну та спеціалізовану підготовку ЗСУ, зокрема їхніх Сил територіальної оборони, а також координацію та синхронізацію діяльності держав-членів, які підтримують проведення навчання.

За планами, українські військові та спеціалізований персонал проходитимуть навчання на території ЄС у найближчі два роки. Орієнтовна сума загальних витрат на цей період становитиме €106,7 млн.

14 листопада ЄС офіційно запустив місію з навчання 15 тис. українських військовослужбовців у межах військової допомоги на підтримку України ("EUMAM Україна").