Син Лукашенка забрав документи з ліцею, випускники якого вимагали вільних виборів – ЗМІ

За даними "Нашей Нівы", співробітники ліцею БДУ в особистих бесідах зізнавалися, що з острахом чекали на Миколу Лукашенка
Фото: ЕРА

Син чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка Микола планував навчатися в ліцеї Білоруського державного університету, повідомляє видання "Наша Ніва".

Син чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка Микола забрав документи з ліцею Білоруського державного університету, де навчаються учні 10–11-х класів. Про це в Telegram повідомляє "Наша Ніва" з посиланням на викладачів навчального закладу.

Випускники ліцею БДУ вимагали провести у країні чесні президентські вибори.

"Понад 1,2 тис. випускників ліцею перед виборами підписало звернення до влади з вимогою відновлення законності у країні і проведення вільних виборів. Це було перше таке звернення, яке згодом повторили випускники багатьох інших вишів і середніх шкіл", – уточнює видання.

За даними "Нашої Ніви", співробітники ліцею БДУ в особистих бесідах зізнавалися, що з острахом чекали на Миколу Лукашенка. Вони побоювалися, що навчання сина чинного президента в їхньому ліцеї призведе до чищення педагогічного колективу з політичних мотивів, стеження і репресій проти студентів з іншими політичними поглядами.

Микола – третій син Лукашенка. 31 серпня йому виповнюється 16 років. Приблизно з чотирьох років він регулярно супроводжує батька під час офіційних заходів і закордонних візитів. Лукашенко-молодший був на мітингу на підтримку батька 16 серпня в Мінську.

В інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону в серпні 2020 року Лукашенко розповідав, що його син – "опозиційно налаштована людина".

Із 9 серпня в Білорусі тривають масові акції протесту. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента, які проводили з 4-го до 9 серпня, сфальсифіковано. За офіційними даними, перемогу здобув Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%. Водночас альтернативні екзитполи свідчили про протилежну картину – упевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. За час протестів затримали понад 7 тис. демонстрантів (багатьох із них уже відпустили), сотні дістали травми й поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

У Мінську та інших містах Білорусі 30 серпня провели масові протести. У столиці протестувальники підійшли до Палацу незалежності привітати Лукашенка із 66-річчям. Протестувальники принесли президенту "подарунки", зокрема чорну труну з вінками і картонного таргана. Уранці у столицю силовики стягнули військову техніку.

На акціях протесту в Білорусі 30 серпня затримали 140 осіб. За даними правозахисників, серед затриманих були неповнолітні й один громадянин Росії.

Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель від імені Євросоюзу 11 серпня заявляв, що вибори в Білорусі "не були ні вільними, ні справедливими", а влада застосувала "непропорційне й неприйнятне насильство" до протестувальників.