Сквотери почали захоплювати яхти російських бізнесменів у портах Європи – Financial Times

Заарештована яхта Phi, за словами капітана, зазнала нападу
Фото: EPA

Яхти російських бізнесменів, заарештовані західними країнами після вторгнення РФ в Україну, почали захоплювати сквотери. Окрім того, влада країн стикається з великими витратами на їх утримання. Про це пише Financial Times 22 липня.

Один із таких інцидентів стався на супер'яхті Phi, яка належить російському бізнесмену Сергієві Науменку, її заарештували в березні 2022 року. Зараз судно стоїть у лондонському Канарі-Ворф. Капітан судна Гай Бут і далі його обслуговує разом із нечисленним екіпажем – двома інженерами, старшим помічником, кухарем та двома матросами. За словами Бута, яхта зазнала нападу сквотерів. Після цього на борту яхти з'явилася табличка, яка попереджає всіх потенційних порушників, що їх переслідуватимуть за всією суворістю закону.

Видання зазначає, що в портах по всьому світу застрягло безліч супер'яхт, схожих на Phi. За зняття арешту з деяких із них борються дуже дорогі адвокати, найняті найчастіше непрозорими власниками офшорів, ідеться у публікації. Антикорупційні активісти сподівалися на той час, що ці судна продадуть з аукціону, а виторговані кошти можна буде пожертвувати Україні. Однак більше ніж за два роки з початку широкомасштабної війни майбутнє цих суден залишається невизначеним, пише Financial Times. Наголошують, що на їх утримання йдуть чималі кошти платників податків країн, у яких стоять ці яхти.

Серед таких прикладів згадують Amadea – судно вартістю $300 млн, яке затримала влада США на Фіджі 2022 року. Коли міністерство юстиції США заарештувало Amadea, воно заявило, що судно належало золотому магнату з Дагестану Сулейману Керімову, який перебуває під санкціями. Влада США перевезла Amadea з Фіджі до Сан-Дієго, де її зараз пришвартовано.

За той час, поки Amadea застрягла у Сан-Дієго, вона накопичила рахунки за обслуговування у розмірі $740 тис. на місяць, або майже $9 млн на рік, які мав сплатити уряд США. Через це міністерство юстиції спробувало продати судно, стверджуючи, що витрати на нього були "надмірними".

Окрім того, заарештовані яхти потребують надійної охорони, оскільки є безліч охочих знищити їх. Видання як приклад наводить спробу диверсії на яхті Lady Anastasia, яка належить голові "Рособоронекспорту" Олександрові Міхєєву. 2022 року український механік, який обслуговував судно, намагався його затопити.

Контекст:

The Mocsow Times зазначає, що влада США та ЄС заарештувала щонайменше 13 супер'яхт, які належать бізнесменам, наближеним до нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна. Це зокрема 156-метрова яхта Алішера Усманова Dilbar вартістю $600 млн, 135-метрова яхта Ігоря Сєчина Crescent за $190 млн, 85-метрова Valerie Сергія Чемезова ($140 млн), Lady M Олексія Мордашова ($55 млн), 40-метрова яхта Lena Геннадія Тимченка за $50 млн.