Слідком РФ удруге відмовився порушувати справу про доведення до самогубства журналістки Славіної, яка померла після самопідпалу

Журналістка загинула 2 жовтня
Фото: Ирина Славина / Facebook
Слідчий, який веде справу про самогубство російської журналістки Ірини Славіної, котра загинула внаслідок самопідпалу біля будівлі управління міністерства внутрішніх справ Росії в Нижньому Новгороді, вважає, що самогубство журналістки було "раціональним та усвідомленим рішенням" – викликом чинній владі. Адвокат сім'ї Славіної має намір оскаржити відмову в порушенні кримінальної справи за статтею про доведення до самогубства.

Слідче управління Слідчого комітету Росії у Нижньогородській області вдруге відмовило в порушенні кримінальної справи за фактом самогубства головної редакторки нижньогородського видання Koza Press Ірини Славіної, яка підпалила себе біля будівлі управління міністерства внутрішніх справ Росії в жовтні цього року. Про це повідомляє видання "Коммерсантъ".

Слідство вважає, що в діях "третіх осіб" не було ознак доведення журналістки до самогубства. На думку правоохоронців, Славіна вчинила самогубство із власної волі "у формі протесту на тлі боротьби з чинною владою". У постанові йдеться, що на неї не чинили впливу або тиску з боку, а доводи рідних про "пресинг і гоніння" слідчий відхилив у зв'язку з відсутністю доказів.

Видання пише, що слідчий у справі використав як аргумент для відмови висновок посмертної психолого-психіатричної експертизи, у якому йшлося, що в журналістки з високим ступенем ймовірності було виявлено "ознаки змішаного розладу особистості з особистісною та соціальною дезінтеграцією".

Слідчий вважає, що самогубство журналістки було "раціональним та усвідомленим рішенням" – викликом чинній владі.

Адвокат сім'ї Славіної Олександр Караваєв повідомив, що оскаржуватиме відмову в порушенні справи.

1 жовтня у Славіної провели обшук у кримінальній справі, порушеній проти російського підприємця Михайла Іоселевича, пише "Радио Свобода". Його обвинувачують у здійсненні на території Росії діяльності небажаної організації – у зв'язку з тим, що у приміщенні, яке належить йому, за версією слідства, влаштовували лекції активісти руху "Открытая Россия". У Славіної під час обшуку вилучили електронні пристрої, особисті речі, документи, блокноти із записами тощо.

В управлінні Слідчого комітету у Нижньогородській області стверджують, що інформація про зв'язок смерті Славіної з проведеним у неї обшуком "не має під собою жодних підстав".

Журналістку неодноразово штрафували за її пости в соцмережах та організацію ходів. Зокрема, у березні 2019 року суд у Нижньому Новгороді оштрафував Славіну на 20 тис. руб. (7,2 тис. грн), визнавши її винною в організації неузгодженого ходу на спомин про російського політика Бориса Нємцова, повідомляло "Радио Свобода". У жовтні 2019 року Славіну оштрафували на 70 тис. руб. (25,3 тис. грн) за "неповагу до влади і суспільства" після того, як вона у Facebook жартома запропонувала перейменувати місто Шахунья, помінявши кілька літер у його назві місцями, написав у своєму Telegram-каналі глава правозахисної асоціації "Агора" Павло Чиков. У червні 2020 року Славіну обвинуватили в поширенні "фейкових новин" та оштрафували на 65 тис. руб. (23,5 тис. грн), повідомило видання NN.RU. Це сталося після того, як Koza Press повідомило, що один із керівників академії самбо в Кстові Нижньогородської області контактував із десятками людей, зокрема з відвідувачами школи, знаючи, що він заражений коронавірусом.

"Поки мені хочеться просто померти. Тому що ч. 9 ст. 13.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ, інкримінована мені, написана, щоб убивати журналістів і ЗМІ. Фінансово. Але душевний біль від несправедливості такий сильний, що тяжко вже й фізично", – написала тоді Славіна у Facebook.

2 жовтня вона підпалила себе біля будівлі управління міністерства внутрішніх справ Росії в Нижньому Новгороді. Жінка померла на місці.