Словник Collins Dictionary назвав головним словом 2022 року "пермакриза". До десятки увійшло також слово "Kyiv"

"Пермакриза" – головне слово 2022 року
Фото: collinsdictionary.com
Укладачі словника англійської мови Collins Dictionary назвали головним словом 2022 року поняття "пермакриза". Про це йдеться на сайті словника.

Пермакриза – це термін, який описує "тривалий період нестабільності та відсутності безпеки". Укладачі словника зазначають, що це слово також описує відчуття людей, які зіткнулися з політичною нестабільністю, війною в Україні, зміною клімату і кризою вартості життя.

Загалом Collins Dictionary оприлюднив 10 головних слів року. Одним із них стала назва української столиці – Київ. Причому в анімації, присвяченій цьому слову, укладачі наголошують на тому, що правильний правопис Kyiv, а не Kiev.

Фото: collinsdictionary.com

Інші слова зі списку:

  • carolean – стосується короля Великобританії Чарльза III або його правління;
  • правосуддя (lawfare) – стратегічне використання судових розглядів для залякування чи створення перешкод противнику;
  • partygate  політичний скандал через громадські збори, які проводили у британських урядових установах 2020-го та 2021 року всупереч ковідним обмеженням. Цей скандал був однією із причин відставки британського прем'єра Бориса Джонсона;
  • тихий відхід (quiet quitting) – практика виконання роботи не більше ніж за контрактом, особливо для того, щоб витрачати більше часу на особисту діяльність; практика виконувати невелику роботу або взагалі не виконувати її, перебуваючи на своєму робочому місці;
  • випинання (splooting) – лежання на животі з витягнутими ногами;
  • спортивне відмивання (sportswashing) – спонсорство або реклама спортивних заходів із метою відмивання брудної репутації або відвертання уваги від сумнівної діяльності;
  • зміна атмосфери (vibe shift) – значна зміна переважної культурної атмосфери чи тенденції;
  • пункт обігріву (warm bank) – опалювана будівля, куди можуть піти люди, які не можуть дозволити собі опалювати свої будинки.

Контекст:

2018 року словом року за версією Collins було "одноразовий", 2019-го – "кліматичний страйк", 2020-го – "локдаун", а 2021-го – "невзаємозамінні токени" (NFT).