Смоленська катастрофа: У Польщі розсекретили документ про співпрацю з РФ

Літак із президентом Качинським розбився у квітні 2010 року
Фото: EPA

Міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський уважає, що після публікації документа Східного департаменту МЗС Польщі від 2010 року цю справу повинна розслідувати прокуратура.

У Польщі розсекретили документ, який свідчить про те, що Смоленську авіакатастрофу використали для створення "простору доброзичливості" у відносинах із Росією. Документ, підготований Східним департаментом МЗС Польщі 12 квітня 2010 року, оприлюднив телеканал TVP INFO.

Зокрема, у документі йдеться про те, що у 2010 році зустріч прем'єрів Польщі та Росії 7 квітня в Катині й катастрофа президентського борту 10 квітня "створили особливий клімат у двосторонніх відносинах, який значно розширює простір діалогу, співпраці та примирення".

Зазначали можливість взаємного розв'язання питання за позовами поляків проти Росії до ЄСПЛ щодо польських жертв у Катині за умови розсекречення Кремлем матеріалів справи.

Також було запропоновано згадати про трагічну долю червоноармійців у польському полоні під час проведення заходів на 90-річчя польсько-більшовицької війни 1920 року. МЗС Польщі також хотіло реалізувати кілька спільних із Росією ініціатив на рівні ООН.

На цей документ уже відреагував міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, який уважає, що цю справу повинна розслідувати прокуратура.

“Якщо нас попросять про експертизу, то ми зможемо оцінити, чи була це покірність, підпорядкованість. Зате я хотів би, щоб за цю справу взялися суд і прокуратура", – підкреслив він.

Тим часом керівна партія "Право і справедливість" уважає цей документ "скандальним". Члени партії кажуть, що це є свідченням того, що в попередньому уряді "Громадянської платформи" були люди, "які думали по-російськи, а не по-польськи".

"Громадянська платформа" стверджує, що після катастрофи всі говорили про налагодження відносин із Москвою, навіть нинішній голова "Права і справедливості" Ярослав Качинський.

Літак Ту-154, в якому перебували президент Польщі Лех Качинський із дружиною та 86 членами урядової делегації, розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Усі, хто був на борту, загинули.

За версією Росії, авіакатастрофа сталася після вимоги командувача повітряними силами Польщі Анджея Бласіка йти на посадку, незважаючи на складні метеоумови. У Польщі цю версію відкидають.

У березні 2015 року Головна військова прокуратура Польщі висунула обвинувачення двом диспетчерам аеропорту Смоленська у справі про катастрофу літака.

У лютому 2016 року Польща ініціювала повторне розслідування обставин катастрофи Ту-154. У міноборони Польщі заявляли, що літак міг зруйнуватися в повітрі.

3 квітня стало відомо, що Польща має намір висунути обвинувачення в навмисному провокуванні трагедії під Смоленськом двом російським авіадиспетчерам і невідомій людині, яка перебувала у вежі контролю польотів. Кремль відкинув обвинувачення.

У фільмі урядової підкомісії Польщі щодо розслідування Смоленської катастрофи, презентованому 10 квітня у Варшаві, йдеться, що на борту літака Ту-154 перед зіткненням із землею, ймовірно, стався вибух термобаричного заряду.