Сьогодні оголосять нового прем'єр-міністра Великобританії

6 вересня новий прем'єр-міністр Великобританії проведе перше засідання Кабінету міністрів
Фото: depositphotos.com
Сьогодні приблизно о 14.30 за київським часом (12.30 за місцевим) у Великобританії оголосять нового лідера Консервативної партії та главу уряду. Про це 5 вересня повідомив британський телеканал Sky News.

Результати виборів оголосить голова комітету 1922 року Консервативної партії Грем Бреді.

У вівторок, 6 вересня, Борис Джонсон, можливо, скаже у своїй резиденції останню промову на посаді глави уряду, зазначив телеканал. Після цього він і переможець конкурсу зустрінуться з королевою Великобританії в Шотландії, де Єлизавета II офіційно призначить наступного прем'єр-міністра. Традиційно нового прем'єр-міністра запрошують до Букінгемського палацу, але зараз королева перебуває в Балморі.

Після цього новий прем'єр виголосить свою першу промову на Даунінг-стріт як прем'єр-міністр. За інформацією Sky News, у другій половині дня новий глава уряду почне призначати свою найвищу урядову команду, а також здійснювати дзвінки міжнародним партнерам. Міністерка закордонних справ Ліз Трасс, зокрема, анонсувала, що насамперед зателефонувала б президенту України Володимирові Зеленському.

У середу, 7 вересня, новий прем'єр-міністр проведе перше засідання Кабінету міністрів і продовжить призначати глав міністерств. Також, за інформацією Sky News, у перші дні на посаді нового главу уряду покличуть на "надтаємну нараду і попросять скласти план на випадок ядерної атаки".

Борис Джонсон, який був на посаді прем'єр-міністра три роки, і далі "сильно впливатиме на британську політику", вважають аналітики британської газети Financial Times. Вони зазначили, що тепер, не будучи на чолі країни, Джонсон "справді висловлюватиме свою думку".

Американський вісник Times підкреслив, що Джонсон здобув "міжнародну популярність як один із провідних борців за вихід Великобританії з Європейського союзу" і без нього Brexit "міг би ніколи не відбутися".

Контекст:

7 липня на тлі низки скандалів Борис Джонсон оголосив про свою відставку з посади прем'єр-міністра Великобританії. Також він покинув посаду голови Консервативної партії.

20 липня Джонсон востаннє виступав у Палаті громад як глава уряду і порадив своєму наступнику на посаді прем'єра "триматися ближче до американців і захищати українців".

У фінальному етапі виборів нового прем'єр-міністра Великобританії беруть участь міністерка закордонних справ Ліз Трасс та ексміністр фінансів Ріші Сунак. Як свідчать результати опитування, проведеного на замовлення телеканала Sky News, на виборах нового лідера Консервативної партії, який автоматично обійме посаду прем'єр-міністра Великобританії, 66% виборців готові віддати свої голоси за Трасс. За найближчого конкурента Трасс готові проголосувати 34% британських торі.