Соцмережа X закриває свій офіс у Бразилії. Маск звинуватив у цензурі суддю, якого називав "бразильським Дартом Вейдером"

X залишається доступною для жителів Бразилії
Фото: EPA

Соціальна мережа X (колишній Twitter) припиняє свою діяльність у Бразилії та звинувачує країну в цензурі. Заяву про це компанія опублікувала 17 серпня.

Зазначають, що сама соцмережа залишається доступною для жителів Бразилії.

Пресслужба компанії стверджує, що суддя Верховного федерального суду, експрезидент Вищого виборчого суду й ексміністр юстиції Бразилії Александр де Мораес таємно погрожував представнику Х у Бразилії арештом, якщо медіаплатформа не виконає його розпорядження про цензуру.

Х опублікував фотографії документа, імовірно, який підписав Мораес (на фото немає особистого підпису чи печатки). Це звіт від імені Мораеса, згідно з яким він ухвалив судове рішення про блокування певних акаунтів в Х і, оскільки компанія його не виконала, наклав на представника Х у Бразилії штраф і ухвалив попередження про ймовірний арешт за непокору суду.

Власник платформи X Ілон Маск також прокоментував ситуацію.

"Рішення закрити офіс Х у Бразилії було важким, але, якби ми погодилися на (незаконну) таємну цензуру й вимоги передавання приватної інформації Мораеса, ми не могли б пояснити свої дії без сорому", – заявив він.

Контекст:

Як пояснює Agenzia Nova, бразильські судові органи висунули вимогу до X видалити низку профілів, які звинувачують у поширенні ненависті й дезінформації, ймовірно, у зв'язку з нападом на прибічників колишнього президента Жаїра Болсонару 2023 року.

7 квітня 2024 року компанія заявила, що "була змушена" за рішенням суду видалити вказані акаунти, наголосивши, що не знає ні причин цього рішення, ні які саме пости порушували закон. В Х заявили, що вважають постанову суду неконституційною й оскаржать її.

Однак Маск особисто втрутився, звинувативши де Мораеса в тому, що він "відкрито й неодноразово зраджував конституцію й народ Бразилії", і заявивши, що суддя має "піти у відставку або зазнати імпічменту". Він також називав його "бразильським Дартом Вейдером" (а пізніше, уже в серпні – Александром де Волдемортом). Маск пообіцяв, що X проігнорує постанову суду і зніме всі обмеження.

Суддя ініціював проти Маска провадження у справі про перешкоджання правосуддю, повідомляло Bloomberg.

Генеральний прокурор Бразилії Хорхе Мессіас також висловив свою думку щодо цього питання. "Потрібно терміново регулювати соціальні мережі. Ми не можемо жити в суспільстві, у якому мільярдери, котрі живуть за кордоном, контролюють соціальні мережі і ставлять себе у становище, яке порушує верховенство закону, не підкоряючись постановам суду й погрожуючи нашій владі", – написав він в Х.