SpaceX анонсувала перший пілотований космічний політ над полюсами Землі наприкінці 2024 року

SpaceX показала екіпаж майбутньої космічної місії
Фото: SpaceX / Х

Американська компанія SpaceX, котра належить мільярдеру Ілону Маску, оголосила про унікальну місію, у межах якої здійснить перший пілотований космічний політ над полюсами Землі. Про це йдеться в повідомленні компанії 12 серпня.

Згідно з ним, ракета Falcon 9 запустить шосту комерційну місію Dragon для астронавтів під назвою Fram2, яка здійснить перший пілотований космічний політ для дослідження Землі з полярної орбіти й перший проліт над полярними регіонами Землі. Запуск буде із Флориди не раніше ніж наприкінці 2024 року.

Екіпаж складається із чотирьох осіб: підприємця й командира місії Чуна Вана (Мальта), командирки транспортного засобу Янніке Міккельсен (Норвегія), пілота Еріка Філіпса (Австралія) і спеціалістки місії Рабеа Рогге (Німеччина).

Упродовж місії, яка триватиме від трьох до п'яти днів, екіпаж планує спостерігати за полярними регіонами Землі на висоті 425–450 км, вивчаючи незвичайні світлові випромінювання, котрі схожі на полярні сяйва, вказано в повідомленні. Ідеться про явище, відоме як STEVE – сильне підвищення швидкості теплового випромінювання (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement), яке зафіксували на висоті приблизно 400–500 км над атмосферою Землі.

Екіпаж також проводитиме різні дослідження, щоб краще зрозуміти вплив космічного польоту на організм людини. Серед них, зокрема, отримання перших рентгенівських знімків людини в космосі, а також вивчення впливу космічного польоту на поведінкове здоров'я, зазначили в компанії. "Усе це допоможе в розробленні інструментів, потрібних для підготовки людства до майбутніх тривалих космічних польотів", – ідеться в повідомленні.