SpaceX знову перенесла запуск українського супутника

Спочатку супутник мали запустити 2021 року
Фото: Дніпровська митниця / Facebook
Американська компанія SpaceX перенесла запуск українського супутника "Січ-2-30", який мав відбутися 10 січня на мисі Канаверал у штаті Флорида (США). Про це 21 грудня у Facebook повідомив із посиланням на КБ "Південне" голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай.

"Компанія SpaceX повідомила про перенесення запуску місії Транспондер-3 з українським супутником "Січ-2-30" із 10-го на 13 січня 2022 року", – написав він.

Тафтай зазначив, що "супутник повністю готовий до запуску".

Україна готувалася запустити на орбіту супутник "Січ-2-30" до кінця 2020 року. Проте компанія SpaceX перенесла запуск ракети-носія. Супутник мали запустити 10 січня.

Контекст:

Тафтай говорив у травні 2021 року, що Україна за п'ять років планує створити свій космодром та вивести на орбіту сім супутників. Він додав, що супутники займатимуться зондуванням поверхні з метою оборони, економічної безпеки, використання природних ресурсів, запобігання пожежам, повеням, прогнозування врожаїв у сільському господарстві.

Це третій за період незалежності та перший за останні 10 років український космічний супутник. Він дістав міжнародну реєстрацію в жовтні.

У березні голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха повідомив, що Україна заздалегідь погодила зі SpaceX умови контракту про запуск у космос "Січ-2-30". У травні КБ "Південне" уклало контракт із нідерландською компанією Isilaunch. Супутник має вивести на орбіту ракета SpaceX Falcon-9, а нідерландці – забезпечити інтеграцію між ракетою та супутником, пояснювали в "Південному".

Вартість запуску супутника, за словами Тафтая, без урахування витрат на адаптер, транспортування супутника та послуг на пусковій базі – $1 млн.