Спонсори демократів заморозили $90 млн на передвиборчу кампанію Байдена – NYT

За даними ЗМІ, кошти заморозили, допоки Байден не усунеться з перегонів за президентське крісло
Фото: EPA (архів)

Деякі великі спонсори Демократичної партії США заморозили загалом $90 млн пожертв, допоки президент Джо Байден не зніметься з виборчих перегонів, а партія не знайде йому заміну. Про це 12 липня написало видання The New York Times, посилаючись на обізнані джерела.

NYT зазначає, що це відбувається після дебатів Байдена з експрезидентом США Дональдом Трампом, які деякі радники чинного глави Штатів називають невдалими й обмірковують спосіб переконати Байдена вийти з передвиборчих перегонів.

Комітет політичних дій Future Forward, який збирає кошти на передвиборчу кампанію Байдена, вже оголосив про резервування $250 млн на телевізійну і цифрову рекламу. Її запуск заплановано на серпень – після з'їзду Демократичної партії, де фінально затверджують кандидата у президенти, зазначили у матеріалі. 

Контекст:

Байдена закликають знятися із президентських перегонів, зокрема, через його вік і стан здоров'я.

Увечері 27 червня у США відбулися перші з двох запланованих дебатів основних кандидатів на виборах президента США у 2024 році – чинного глави держави, демократа Байдена та його попередника, республіканця Трампа. Американські ЗМІ розкритикували виступ Байдена. Як написало видання The Hill, президент "плутався у словах і втрачав хід думки, а його промова часто переривалася". За оцінкою Politico, "жахливий виступ Байдена спричинив паніку серед демократів", тому представники Демократичної партії нібито обговорюють його заміну іншим кандидатом.

Байден визнав, що "облажався" на дебатах із Трампом, проте сказав своїм прихильникам, що залишиться у президентських перегонах.

Після дебатів Байдена і Трампа підтримка кожного з них становить по 40%. Про це свідчать результати опитування, проведеного агентством Reuters і соціологічною компанією Ipsos, результати опублікували 3 липня.

Передвиборчий штаб Байдена неодноразово наголошував на тому, що дебати не так погано вплинули на виборців, як вважають ЗМІ та інсайдери у Вашингтоні, зазначало Bloomberg.

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року.