"Справжня дилема для Путіна". Байден уперше прокоментував операцію України в Курській області Росії

Байден сказав, що його адміністрація перебуває в постійному контакті з Україною
Фото: EPA

Наступ України в Курській області країни-агресора РФ ставить нелегітимного російського президента Володимира Путіна перед справжньою дилемою. Про це 13 серпня заявив президент США Джо Байден, уперше прокоментувавши ситуацію в російському регіоні, його цитує сайт Білого дому.

Байден, відповідаючи на запитання, чи контактував він із кимось з українського уряду, сказав: "Я регулярно розмовляв зі своїми співробітниками, напевно, що чотири чи п'ять годин протягом останніх шести чи восьми днів. І це – це створює справжню дилему для Путіна. І ми перебуваємо у прямому контакті – постійному контакті з українцями".

Американський президент додав, що "це все, що можна сказати про це, поки воно активне".

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої. ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – запровадили режим контртерористичної операції.

Путін висунув вимогу до міноборони РФ, щоб із Курської області "витиснули противника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника – 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області – 12 км, ширина фронту – 40 км".

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. За словами головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, під контролем України – приблизно 1 тис. км&³2; території РФ.

13 серпня Зеленський поінформував, що під контролем України – 74 населені пункти Курської області РФ.