США готуються схвалити другу вакцину проти коронавірусу

Moderna повідомляла, що ефективність її вакцини становить 94,1%
Фото: EPA
За даними американських ЗМІ, Управління із санітарного нагляду за якістю продуктів харчування і медикаментів найближчими днями (імовірно, уже 18 грудня) дозволить застосування вакцини проти коронавірусу, розробленої американською компанією Moderna.

Американське Управління із санітарного нагляду за якістю продуктів харчування і медикаментів (FDA), як передбачають, найближчими днями видасть дозвіл на використання у країні вакцини проти коронавірусу, розробленої американською компанією Moderna, повідомив телеканал CNN.

За даними USA Today, це може відбутися вже у п'ятницю, 18 грудня.

Раніше регулятор підтвердив ефективність розробленої Moderna вакцини мРНК-1273 на рівні 94,1%. Серйозні побічні ефекти під час її застосування були вкрай рідкісними, ідеться в доповіді FDA.

Як з'ясували журналісти Financial Times, FDA ухвалило рішення рекомендувати екстрене застосування вакцини після того, як увечері 17 грудня відповідну пропозицію підтримав комітет експертів FDA. Зараз чиновники управління розробляють рекомендації щодо застосування вакцини для лікарів і пацієнтів.

Президент США ще до офіційного релізу FDA написав у Twitter, що вакцину від Moderna "схвалила переважна більшість" і що її поширення розпочнуть негайно.

Після видавання дозволу на застосування вакцини від Moderna США стануть першою країною у світі, яка схвалила вже дві вакцини проти коронавірусу. Раніше дозвіл дістав препарат, розроблений американською компанією Pfizer спільно з німецькою BioNTech.

На відміну від вакцини Pfizer – BioNTech, вакцина Moderna менш вимоглива до умов транспортування. Для неї достатньо температури приблизно -20 °С (вакцину від Pfizer – BioNTech необхідно зберігати за температури від -70 °С до -80 °С). Обидві вакцини вводять двома дозами, але з різним інтервалом: Pfizer – BioNTech – за три тижні після першого введення, Moderna – за 28 днів.

Financial Times прогнозує, що вакцина від Moderna буде доступнішою у США, оскільки влада підписала договір із компанією про постачання 200 млн доз, тоді як контракт із Pfizer BioNTech передбачає постачання 100 млн доз (населення США становить майже 330 млн). Видання уточнило, що дозвіл на використання в екстрених випадках не є цілковитим схваленням (його можуть видати протягом кількох місяців), але дасть змогу вакцинувати велику кількість громадян, за винятком дітей (вакцину від Pfizer – BioNTech дозволено особам віком від 16 років, вакцину від Modern – віком від 18 років).

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними ВООЗ станом на 17 грудня, у світі 56 виробників вакцини проти COVID-19 є кандидатами на клінічну оцінку препарату. Доклінічні випробування проводить 166 компаній.