США хочуть заблокувати погашення держборгу Росії, збільшивши ймовірність дефолту – Bloomberg

Росія 27 травня має розплатитися за двома випусками єврооблігацій зі строком погашення 2026-го та 2036 року
Фото: depositphotos.com

Білий дім має намір повністю заблокувати для Росії можливості гасити зовнішній борг "після закінчення крайнього строку наступного тижня", тобто 25 травня. Про це 17 травня повідомило агентство Bloomberg, посилаючись на джерела.

За словами джерел, Управління контролю за іноземними активами міністерства фінансів США має намір анулювати загальну ліцензію на виплати інвесторам, строк дії якої спливає 25 травня.

Деякі посадовці мінфіну США приватно говорять, що дозвіл Росії погасити свій борг ще більше спустошить її бюджет і переспрямує ресурси, які інакше були б витрачені на озброєння та війну в Україні.

Проте, як стверджують джерела Bloomberg, адміністрація президента США вирішила зробити інакше, "щоб зберегти фінансовий тиск на Москву". Ще один співрозмовник видання заявив, що ні в президентській адміністрації, ні в мінфіні США поки що не ухвалили остаточного рішення щодо цього питання. Офіційно ситуації ні у Білому домі, ні у фінансовому відомстві не прокоментували.

Росія 27 травня має розплатитися за двома випусками єврооблігацій зі строком погашення 2026-го та 2036 року. Перший номінований у доларах, але допускає оплату у євро, швейцарських франках або фунтах стерлінгів, а також виплату відсотків у доларах на рахунки у Швейцарії, Великобританії чи ЄС. Облігація до 2036-го з номіналом у євро має додаткове застереження, яке дозволяє оплату в рублях.

Контекст:

Після введених проти РФ санкцій за вторгнення в Україну рейтингові агентства знизили її кредитні рейтинги. Зокрема, 9 березня Fitch заявило, що вважає неминучим її суверенний дефолт.

У міністерстві фінансів РФ заявили, що, не маючи доступу до валютних резервів, Росія здійснюватиме платежі в рублях. Але як пояснило рейтингове агентство Fitch, виплата купонів за євробондами у національній валюті означатиме суверенний дефолт Росії.

6 квітня Росія вперше розплатилася за євробондами в рублях. У міністерстві фінансів заявили, що банк-кореспондент відмовив у виконанні доручень щодо єврооблігацій зі строком погашення 2022-го та 2042 року на суму $649,2 млн. Після цього агентство S&P знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Росії в іноземній валюті до "вибіркового дефолту". В агентстві зазначили, що платіж в іншій валюті рівносильний дефолту, хоча уряд має час до початку травня, щоб конвертувати рублі в долари.

Це може бути перший дефолт Росії за зовнішнім боргом із 1918 року.

11 квітня агентство Bloomberg повідомило, що комітет із визначення кредитних деривативів визнав ВАТ "Российские железные дороги" неплатоспроможним після невиплати відсотків за облігаціями.