США кілька місяців попереджають Росію про серйозні наслідки в разі застосування ядерної зброї – ЗМІ

Адміністрація Байдена навмисно попереджає Москву розпливчасто, пише видання
Фото: ЕРА
Між адміністрацією президента США Джо Байдена і владою Росії триває листування, у якому російську сторону попередили про наслідки в разі застосування ядерної зброї під час війни проти України. Про це з посиланням на власні джерела повідомило 22 вересня The Washington Post.

Співрозмовники видання стверджують, що у приватних повідомленнях представників російської влади попереджають, що наслідки будуть серйозними, але не уточнюють, які саме.

The Washington Post написало, що адміністрація США має намір попереджати Москву розпливчасто, викликаючи у Кремля занепокоєння тим, як може відреагувати Вашингтон на таку ескалацію конфлікту в Україні.

Таке листування триває вже кілька місяців, розповіли джерела видання з-поміж офіційних осіб американської влади. До цього листування "залучено" Держдепартамент США.

Водночас газета не змогла з'ясувати, хто саме надсилав повідомлення, який обсяг їхнього змісту і чи надсилали нові меседжі керівництву Росії перед тим, як президент Росії Володимир Путін виступив із "завуальованою ядерною погрозою" під час оголошення про часткову мобілізацію.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Наприкінці лютого, невдовзі після відкритого вторгнення Росії в Україну, Путін наказав перевести сили стримування армії РФ, куди входить ядерна зброя, в особливий режим бойового чергування. Він пояснив своє рішення "агресивними висловлюваннями" з боку найвищих посадовців країн НАТО на адресу Росії.

Байден у відповідь назвав ці заяви безвідповідальними.

21 вересня Путін у своєму зверненні заявив про готовність застосувати ядерну зброю. Він сказав, що в разі загрози територіальній цілісності Росії вона готова використовувати всі засоби захисту, які є в неї. За його словами, країни Заходу влаштували "ядерний шантаж" щодо РФ.

Говорячи про можливість ядерного удару, президент України Володимир Зеленський заявив, що не вірить у те, що РФ застосує ядерну зброю. Водночас президент зазначив, що "не можна заглянути Путіну в голову", тож ризики, що ядерного удару може бути завдано, є.

Головне управління розвідки Міноборони України не відкинуло застосування Росією ядерної зброї. У відомстві наголосили, що такі дії зможуть мати наслідки і для інших країн.