США можуть ударити по восьми сирійських об'єктах – ЗМІ

Президент США Дональд Трамп обіцяв використовувати для удару "розумні" ракети
Фото: EPA (архів)

Від ударів збройних сил США у відповідь на хімічну атаку в сирійському місті Дума можуть постраждати два аеродроми, дослідницький центр і підприємство з хімзброєю, повідомило джерело американського телеканала CNBC.

США можуть завдати ударів по восьми об'єктах у Сирії. Про це 12 квітня американський телеканал CNBC повідомив із посиланням на неназване джерело.

За його даними, серед указаних цілей є два сирійські аеродроми, дослідницький центр і підприємство з хімічною зброєю.

Також сирійське військове командування нібито перерозподіляє літаки на аеродромах, де базуються російські збройні сили, розраховуючи, що США не атакуватимуть цих об'єктів.

7 квітня 2018 року волонтери і рятувальники повідомили, що в Сирії вертоліт скинув бочкову бомбу з хімічною речовиною на місто Дума у Східній Гуті, унаслідок хіматаки загинуло від 70 до 100 осіб.

Президент США Дональд Трамп поклав відповідальність за інцидент на президента Сирії Башара Асада та його союзників – Іран і РФ.

9 квітня глава Білого дому попередив, що Вашингтон планує протягом найближчих 24–48 годин ухвалити рішення про відповідь на атаку в Думі. 12 квітня він уточнив, що США можуть завдати удару "дуже скоро або взагалі не так скоро".

Президент Франції Еммануель Макрон зазначав, що ймовірні силові заходи країн Заходу союзників офіційного Дамаска не торкнуться.

Водночас посол Росії в Лівані Олександр Засипкін заявив, що Росія залишає за собою право збивати американські ракети, випущені по цілях у Сирії. Трамп у відповідь стверджував, що ракети "прилетять – прекрасні, нові й "розумні".

За даними низки американських ЗМІ, біля берегів Сирії розміщений американський есмінець USS Donald Cook, оснащений 60 крилатими ракетами "Томагавк". Найближчим часом до нього приєднається USS Porter.