США на тлі погроз Ізраїлю скерують на Близький Схід додаткові бойові літаки – NYT

Кількість американських літаків для скерування на Близький Схід поки опрацьовують, зазначили ЗМІ
Фото: defense.gov (ілюстративне)

США мають намір скерувати на Близький Схід додаткові бойові літаки на тлі погроз Ізраїлю з боку Ірану після вбивства глави політбюро ХАМАС Ісмаїла Ханії у Тегерані. Про це 2 серпня написала The New York Times із посиланням на джерела.

Військовий США в коментарі ЗМІ розповів, що американські сили на Близькому Сході вживають "необхідних заходів" для підвищення боєздатності й захисту своїх військ і союзників від будь-яких загроз із боку Ірану або угруповань, які підтримує Тегеран.

Кількість літаків для скерування поки опрацьовують, наголосив ЗМІ.

Раніше, 1 серпня, президент США Джо Байден у телефонній розмові з ізраїльським прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньяху підтвердив готовність Вашингтона допомагати Ізраїлю захищатися від усіх загроз із боку Ірану, а також від палестинського терористичного угруповання ХАМАС, яке підтримує Тегеран, ліванського угруповання "Хезболла" і єменських хуситів, проінформували в Білому домі.

"Президент обговорив зусилля щодо підтримки захисту Ізраїлю від загроз, зокрема від балістичних ракет і безпілотників, включно з новими оборонними військовими розгортаннями США", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

31 липня іранське агентство Mehr повідомило, що главу політбюро ХАМАС Ісмаїла Ханію вбили в Тегерані. Він загинув під час авіаудару, якого по Ірану завдали уранці, пише агентство з посиланням на пресслужбу Корпусу вартових ісламської революції. Було атаковано резиденцію глави політичного крила ХАМАС в іранській столиці. Разом із ним загинув один з охоронців, ішлося в повідомленні.

Іран і ХАМАС звинувачують Ізраїль у вбивстві Ханії, який перебував у Тегерані на інавгурації нового іранського президента Масуда Пезешкіана. ЗМІ повідомляли, що верховний лідер Ірану Алі Хаменеї наказав ударити по Ізраїлю у відповідь на вбивство Ханії. Водночас Ізраїль не визнав і не спростував своєї причетності до авіаудару.

31 липня у відеозверненні до народу Нетаньяху заявив, що "попереду важкі дні", але в Ізраїлі "готові до будь-якого сценарію".