США нададуть Польщі кредит на $2 млрд на придбання зброї

За словами Міллера, польська армія закупить нові F-35, Patriot і Abrams
Фото: Department of State / Х

США уклали з Польщею договір про пряме військове фінансування в розмірі $2 млрд. Про це 8 липня повідомив представник Держдепартаменту Метью Міллер, пише сайт відомства.

Вашингтон передбачив також виділення $60 млн на відшкодування ставки за цим кредитом. Договір спрямовано на прискорення модернізації армії Польщі та стримування східного флангу НАТО методом термінових закупівель оборонних товарів.

Міллер зазначив, що Польща здійснює велику програму військового оновлення, включно з придбанням літаків F-35, ракетних комплексів Patriot і танків Abrams.

"Польща є лідером у НАТО і зараз витрачає 4% ВВП на оборону, що є найвищим показником в Альянсі. У Польщі розміщено тисячі американських і союзних військ, зокрема штаб V корпусу США (передовий) у Познані", – нагадав він.

Контекст:

Про те, що Польща з 2025 року на 10% збільшить видатки на власну оборону, 4 липня заявив міністр оборони Владислав Косиняк-Камиш. "Наступного року оборонний бюджет буде рекордно високим – на 10% більшим, ніж 2024-го. Тоді він становив майже 170 млрд злотих", – сказав він.

Для захисту неба в Польщі розміщено системи Patriot, розгорнуті армією США, говорив президент Польщі Анджей Дуда. Крім того, за його словами, у Польщі є системи ППО, розгорнуті британськими збройними силами.

Також Дуда повідомляв, що в Польщі є "порівняно невелика кількість" літаків F-16.