США не прагнуть до ескалації конфлікту з Росією, але її агресивні дії спричинять відповідь – Байден

Байден називав Путіна вбивцею
Фото: ЕРА

США не прагнуть до ескалації напруженості з Росією, але агресивні дії Москви матимуть наслідки. Про це сказав президент США Джо Байден під час виступу перед Конгресом. Текст його промови опублікував Білий дім 28 квітня.

За словами Байдена, він дав зрозуміти президенту Росії Володимирові Путіну, що США не прагнуть до напруженості у двосторонніх відносинах.

"Я прямо і пропорційно відповів на втручання Росії в наші вибори й кібератаки на наш уряд і бізнес. Вони зробили і те, і інше", – підкреслив глава Білого дому.

Москва і Вашингтон також можуть співпрацювати, якщо це "відповідає їхнім взаємним інтересам", зазначив Байден. У зв'язку з цим він згадав продовження на п'ять років дії Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь із Росією (СНО-III).

"Ми продовжили новий договір із ядерних озброєнь і також працюємо над подоланням кліматичної кризи", – указав американський лідер.

Байден додав, що виконав зобов'язання скликати кліматичний саміт за участю Китаю, Росії, Індії та країн Європейського союзу в перші 100 днів свого президентства.

Контекст:

Байден в інтерв'ю ABC News 17 березня назвав Путіна вбивцею і заявив, що той заплатить за втручання в американські вибори. Після цього почався новий виток кризи в російсько-американських відносинах.

18 березня Путін відповів на слова Байдена. Він побажав американському колезі здоров'я і додав: "Хто як обзивається, той сам так називається". Путін також запропонував Байдену 19-го або 22 березня поговорити у "прямому ефірі" про двосторонні відносини Росії та США і про стратегічну стабільність. У Білому домі у відповідь заявили, що Байден у січні вже провів телефонні переговори з президентом РФ і "є інші світові лідери, з якими він ще не взаємодіяв".

Крім цього, мінфін США 2 березня ввів санкції проти групи чиновників силових відомств Росії через отруєння і переслідування російського опозиціонера Олексія Навального. США також припинили надання допомоги РФ, крім гуманітарної, і виключили Росію зі списку країн, у які можуть дозволити продаж і експорт озброєнь.

З 18 березня міністерство торгівлі США ввело нові експортні обмеження проти Росії через застосування хімічної зброї проти Навального. США обмежили експорт у Росію товарів, пов'язаних із національною безпекою, щоб не допустити Росію "до американських технологій, які може бути використано для її зловмисної діяльності у сфері хімічної зброї". До 1 вересня обмеження не поширюватимуться на товари для цивільної авіації та космічну галузь.

15 квітня США ввели новий пакет санкцій проти Росії. Вони торкнулися 32 осіб, причетних до втручання у вибори президента США 2020 року, і шести технологічних російських компаній, які надають кіберпідтримку російським спецслужбам, повідомили в Білому домі. Крім того, міністерство фінансів США видало директиву, яка забороняє американським фінансовим інститутам безпосередньо купувати боргові зобов'язання, випущені Центробанком, Фондом національного добробуту РФ або міністерством фінансів після 14 червня 2021 року.

Також США вирішили вислати з країни 10 співробітників із російського посольства у Вашингтоні. За даними Білого дому, серед них є представники російських спецслужб.

Росія у відповідь опублікувала список американців, яким заборонили в'їзд на територію країни. Серед них – генпрокурор США Меррік Гарланд і директор ФБР Крістофер Рей. Крім цього, було вислано 10 співробітників посольства США в Москві. Також у РФ почали формувати список "недружніх країн", яким заборонено наймати громадян РФ для роботи в дипломатичних представництвах. У ньому фігурують США.