США побоюються, що Україна через російські удари по енергосистемі може взимку програти війну – Politico

Паралізація роботи трьох нині активних АЕС може знизити боєздатність України, зазначило Politico
Фото: Хмельницька АЕС / Facebook

У США побоюються, що Україна взимку може програти війну через зміну тактики авіаударів країною-агресором РФ щодо знищення української енергосистеми. Про це 15 вересня написало Politico.

Як зазначив ЗМІ, українські чиновники очікують, що Росія для ураження логістичних і комунікаційних вузлів та складів боєприпасів у тилу України додатково до своїх планерувальних авіабомб буде використовувати нещодавно отримані від Ірану балістичні ракети Fath-360 дальністю до 120 км.

Це, зі свого боку, дасть змогу РФ сконцентрувати свої ракети більшої дальності на цивільній інфраструктурі, зокрема на енергосистемі України, щоб зруйнувати її.

Під прицілом – основні підстанції, котрі подають електрику на три АЕС, які працюють в Україні, – Рівненську, Хмельницьку і Південноукраїнську (виробляють 55% електроенергії в Україні), підкреслило Politico. У разі виведення цих основних підстанцій із ладу реактори на АЕС мають швидко зупинити, щоб вони не спровокували ядерного інциденту, що росіяни й намагаються зробити.

Паралізація роботи трьох АЕС може знизити боєздатність України, обвалити її економіку й послабити позиції Києва в разі початку мирних переговорів із РФ, зазначило Politico.

За словами офіційних осіб у Києві, саме страх перед таким сценарієм став одним із чинників, що спонукали Білий дім переглянути заборону на удари України вглиб РФ далекобійними ракетами ATACMS і Storm Shadow.

"Вашингтон здригнувся, коли наприкінці серпня російські авіаудари почали націлювати на головні підстанції, які постачають електроенергію на атомні електростанції", – ідеться в матеріалі.

Контекст:

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

13 вересня в "Енергоатомі" повідомили, що менш ніж за місяць понад 100 російських безпілотників і ракет пролетіли поряд з українськими атомними електростанціями.

Раніше, 3 вересня, під час зустрічі в Києві президент України Володимир Зеленський і гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі домовилися про потребу розширення мандата чинних місій агентства на АЕС в Україні. У МАГАТЕ повідомляли, що група його експертів вирушить на деякі з пошкоджених українських підстанцій, які було визначено як необхідні для гарантування ядерної безпеки.

За 10 днів команда МАГАТЕ вперше відвідала електропідстанцію в Україні.