США скасували прохід своїх військових кораблів у Чорне море – МЗС Туреччини

США усно підтвердили владі Туреччини, що скасували прохід есмінців у Чорне море, сказав Чавушоглу
Фото: EPA
Міністр закордонних справ (МЗС) Туреччини Мевлют Чавушоглу підтвердив, що Сполучені Штати скасували прохід своїх військових кораблів у Чорне море. Про це Чавушоглу сказав в інтерв'ю телеканалу NTV 15 квітня.

За його словами, напередодні США усно підтвердили владі Туреччини, що скасували прохід есмінців, "письмового повідомлення поки немає".

Чавушоглу зазначив, що якщо американські кораблі не пройдуть через протоку в Туреччині 15 квітня, то, відповідно до Конвенції Монтре, США знову зможуть зробити запит на прохід есмінців за 15 днів.

Контекст:

Напередодні турецькі й російські ЗМІ повідомляли, що США скасували запланований на 14-те і 15 квітня прохід у Чорне море через протоку в Туреччині американських есмінців Roosevelt і Donald Cook. Видання Hürriyet написало про це з посиланням на американських дипломатів і зазначило, що рішення збіглося з розмовою 13 квітня між президентом США Джо Байденом і президентом РФ Володимиром Путіним. Двоє президентів обговорили низку питань, серед яких загострення ситуації на сході України.

Американські кораблі мали стояти неподалік від берегів України в Чорному морі до 4-го та 5 травня.

Про відправлення американських військових кораблів у Чорне море "на знак підтримки України на тлі збільшення військової присутності Росії" біля східних кордонів країни стало відомо 9 квітня. У Пентагоні підкреслили, що військово-морські сили США регулярно діють у Чорному морі (у НАТО зазначали, що ВМС США й інші військово-морські сили НАТО патрулюють води приблизно протягом восьми місяців на рік), проте розгортання додаткових бойових кораблів надішле Москві "особливий сигнал" про те, що Вашингтон уважно стежить за ситуацією.

МЗС Туреччини підтверджувало, що США зробили запит на прохід через Босфор і скеровують два військові кораблі в Чорне море.

У Держдумі Росії заявляли, що відправлення військових кораблів США в Чорне море "ускладнить ситуацію" на Донбасі. Росія також закликала США "триматися подалі від Криму й Чорноморського узбережжя Росії для їхнього ж блага" і вивела в Чорне море власні ракетні та десантні кораблі "в межах контрольної перевірки".

Наприкінці березня – на початку квітня ЗМІ й очевидці почали публікувати відеодокази, що Росія активно перекидає військову техніку у Крим через Керченський міст і стягує війська до кордону з Україною (за оцінками американських посадовців, РФ могла перекинути до кордону приблизно 4 тис. військовослужбовців).

Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак 30 березня підтвердив, що РФ нарощує війська поблизу кордону з Україною і в окупованому Криму, що створює загрозу для воєнної безпеки держави. Українська розвідка заявила, що Росія хоче розширити військову присутність на підконтрольній бойовикам "ДНР" і "ЛНР" території завдяки введенню регулярних підрозділів збройних сил РФ, і не відкинула спроби просування російських військ углиб території України.

Через ескалацію ситуації на Донбасі командування військ США в Європі оголосило максимальну готовність. За даними Білого дому і Держдепартаменту США, чисельність російських військ біля кордону з Україною найбільша із 2014 року.

За даними української розвідки, на початок березня біля кордону України РФ розмістила приблизно 89 тис. людей. За прогнозом начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова, до 20 квітня їхня кількість зросла до 110 тис.

Співрозмовники Reuters у Кремлі заявляли, що йдеться про демонстрацію сили, а не про підготовку до широкомасштабних дій. Колишній командувач американської армії в Європі Бен Годжес вважає, що стягування військ може бути "позерством Росії" і "перевіркою" адміністрації нового президента США Джо Байдена.

Конвенція Монтре про статус проток 1936 року встановлює суверенітет Туреччини над протоками Босфор та Дарданелли й обмежує доступ іноземних військово-морських кораблів у Чорне море.