США та ЄС передумали від'єднувати Росію від SWIFT, готують інші санкції

Тема від'єднання РФ від SWIFT "надто делікатна" для ЄС та США
Фото: EPA

США та Європейський союз не розглядають від'єднання Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT у разі вторгнення в Україну. Про це 17 січня із посиланням на джерела в уряді ФРН написало німецьке видання Handelsblatt.

Журналісти зазначили, що тема від'єднання РФ від SWIFT "надто делікатна для учасників переговорів".

"Цей крок може призвести до дестабілізації фінансових ринків у короткостроковій перспективі та сприяти розвитку альтернативної платіжної інфраструктури, в якій Захід більше не домінуватиме у середньостроковій перспективі", – зазначено в публікації.

За даними Handelsblatt, США та ЄС розробляють санкції проти великих російських банків. ФРН наполягає на винятках, щоб оплачувати імпорт газу та нафти з Росії.

Контекст:

Система SWIFT дає змогу банкам та компаніям обмінюватися фінансовими повідомленнями по всьому світу. Для розрахунків у Росії є інші методи роботи, проте міжнародні транзакції без SWIFT неможливі.

У березні 2021 року спікер Кремля Дмитро Пєсков заявив, що ситуація у світовій політиці "зобов'язує Росію брати до уваги всі можливі загрози з боку Заходу", тому російська влада не відкидає можливості від'єднання Росії від SWIFT.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров говорив, що у Росії є база для створення аналога системи SWIFT.

1 грудня держсекретар США Ентоні Блінкен пригрозив введенням проти РФ санкцій, "від яких США раніше утримувалися", у разі агресії проти України. Серед  імовірних санкцій американські ЗМІ, зокрема CNN, називають від'єднання Росії від SWIFT. У Держдепі США підтвердили, що розглядають таку можливість.

У Європарламенті заявляли, що "ЄС має бути готовим використати свій вплив та закликати до від'єднання Росії від платіжної системи SWIFT", ще у вересні. 16 грудня Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав у наступному пакеті санкцій від'єднати РФ від системи SWIFT у разі нової агресії проти України.