США виділять Україні ще $10 млн на ремонт енергетичного обладнання – Блінкен

Блінкен: Ми стоятимемо разом з Україною стільки, скільки буде потрібно
Фото: EPA
США виділять Україні додаткові $10 млн на ремонт енергетичного обладнання. Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, повідомляє пресслужба Держдепу.

"Я розпорядився виділити додаткові $10 млн на підтримку наших постійних зусиль щодо надання надзвичайної допомоги для підтримки енергетичної інфраструктури України в умовах безперервних ракетних і безпілотних атак з боку Росії", заявив Блінкен.

Також він наголосив, що США "і далі згуртовують світ на підтримку України". Держдеп вітає те, що понад 50 країн "об'єднаються на знак солідарності з Україною".

"Тільки Росія може припинити свою війну сьогодні. Поки вона цього не зробить, ми будемо стояти разом з Україною стільки, скільки потрібно для зміцнення її військових на полі бою, щоб вона мала якнайсильнішу позицію за будь-яким майбутнім столом переговорів", додав державний секретар США.

Він також поінформував, що увійде до нового пакету військової допомоги від США Україні.

Контекст:

18 січня стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена надасть $125 млн на матеріали для усунення наслідків ударів РФ по енергетичній інфраструктурі.

Станом на 20 лютого дефіциту потужності в українській енергосистемі немає і не прогнозують, усі електростанції працюють згідно з командами диспетчерів НЕК "Укренерго" та графіками. Водночас 17 лютого прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наголошував, що хоча вимкнень світла в країні немає уже майже тиждень, "розслаблятися зарано". За його словами, ремонти пошкодженого обладнання розтягнуться на багато місяців, і окремі регіони час від часу повертатимуться до вимкнень.

Від початку осені минулого року РФ здійснила 15 масованих ракетних атак на інфраструктуру України, ще 17 ударів було завдано із застосуванням дронів-камікадзе. Через обстріли у країні почали вводити тимчасові вимкнення світла, які в окремих випадках тривали кілька діб.