США ввели санкції проти керівництва іранської компанії, яка виробляє дрони Shahed

Керівники вищої ланки іранської компанії Paravar Pars потрапили під санкції США
Фото: depositphotos.com
Міністерство фінансів США 3 лютого ввели санкції проти вісьмох керівників найвищої ланки компанії Paravar Pars, яка виробляє безпілотники серії Shahed. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Зокрема, під санкціями опинилися члени ради директорів компанії:

  • Хосейн Шамсабаді, керівний директор і генеральний директор;
  • Алі Реза Тангсірі, голова правління;
  • Абуальфазл Назері, заступник голови ради директорів;
  • Мохсен Асаді;
  • Мохаммад Садег Хейдарі Муса;
  • Абульфазл Салехнежад, колишній член ради директорів;
  • Мохаммад Реза Мохаммаді і Абулгасем Валагохар.

Крім того, мінфін США ввів санкції проти двох кораблів ВМС Ісламської Республіки – Iris Makran й Iris Dena. Перший є нафтовим танкером, перепрофільованим для військово-морських операцій, який зберігає можливості запуску БПЛА, другий – військово-морський фрегат, який супроводжує танкер.

"Ми продовжуватимемо закривати лазівки і обмежуватимемо відчайдушні спроби Росії вести неспровоковану війну в Україні", – прокоментував санкції держсекретар США Ентоні Блінкен.

Місія Ірану при ООН заявила у вівторок, що санкції "не вплинуть на потужності Ірану з виробництва безпілотників, оскільки всі його безпілотники виготовляють всередині країни".

"Це переконливо свідчить про те, що збиті в Україні безпілотники, в яких було використано деталі, виготовлені західними країнами, не належать Ірану", – цитує місію Reuters.

Контекст:

Росія застосовує в Україні щонайменше три види іранських БПЛА – дрони-камікадзе Shahed-136, Shahed-131 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6.

МЗС України звинуватило Іран у співучасті у злочині агресії РФ проти України через постачання Тегераном зброї Росії та ініціювало розрив дипломатичних відносин з Іраном.

США вже неодноразово запроваджували санкції проти іранських фізичних і юридичних осіб, причетних до постачання дронів Росії (наприклад, 8 вересня і 15 листопада 2022 року). А 9 грудня під санкції потрапили російські організації, причетні до угоди з Іраном щодо БПЛА.

6 січня 2023 року США запровадили санкції щодо керівника і шістьох членів ради директорів іранської компанії Qods Aviation Industries (QAI), яка виробляє дрони. У мінфіні США тоді повідомили, що QAI й афілійовані з нею фізичні й юридичні особи продовжують ухилятися від санкцій – наприклад, закуповувати деталі і технології для виробництва БПЛА, використовуючи фіктивні фірми. Тоді до санкційного списку  також занесли компанію Light Airplanes Design and Manufacturing Industries. За даними відомства, цю назву використовує QAI.

31 січня під санкції Штатів потрапило сім іранських організацій за сприяння збройним силам Росії: Design and Manufacturing of Aircraft Engine, Oje Parvaz Mado Nafar Company, Paravar Pars Company, Qods Aviation Industry, Shahed Aviation Industries,  аерокосмічні сили Корпусу вартових ісламської революції, Організація джихаду з дослідження і самозабезпечення Корпусу вартових ісламської революції.

Санкції проти Ірану через постачання Росії безпілотників запроваджують також Євросоюз і Великобританія.