США заборонили продаж квитків на авіарейси в Білорусь

США обмежили авіасполучення з Білоруссю через примусове приземлення літака Ryanair у Мінську
Фото: EPA
Міністерство транспорту США 6 липня ввело заборону на продаж авіаквитків на пасажирські рейси між Сполученими Штатами і Білоруссю, зокрема з пересадкою в інших країнах. Наказ відомства опубліковано на офіційному порталі нормативних документів.

Винятки можливі в разі гуманітарної ситуації, а також із причин, пов'язаних із національними інтересами та безпекою США.

Американське об'єднання пілотів ALPA вітало цю заборону.

29 червня мінтранс опублікував заяву про намір ввести заборону на пасажирське авіасполучення між США і Білоруссю через примусове приземлення літака Ryanair у Мінську. Авіакомпаніям та іншим зацікавленим сторонам було надано час для ознайомлення і повідомлення пасажирів.

30 червня Держдепартамент заявив, що обмеження авіарейсів між США і Білоруссю відповідає інтересам зовнішньої політики Америки.

Контекст:

23 травня білоруські спецслужби затримали опозиціонера Романа Протасевича та його дівчину Софію Сапегу, коли ті летіли з Афін до Вільнюса. Борт здійснив аварійне приземлення в Мінську у зв'язку з повідомленням про нібито вибухонебезпечний пристрій на борту. Сапегу і Протасевича заарештували, їх визнали політв'язнями.

Увечері 24 травня з'явилося відео з Протасевичем, у якому він говорить, що перебуває в СІЗО №1 у Мінську, співпрацює зі слідством і дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську". У Європі зауважували, що на обличчі журналіста було видно сліди побиття.

25 травня Україна заборонила авіасполучення з Білоруссю, 4 червня Європейський союз офіційно закрив для всіх білоруських літаків повітряний простір і аеропорти ЄС.

16 червня стало відомо, що посли країн Європейського союзу затвердили введення санкцій проти осіб та організацій, причетних до примусового приземлення літака Ryanair у Мінську.