КДБ Білорусі оголосив операцію із зачистки від "радикалів"

У КДБ Білорусі заявили про проведення широкомасштабної операції із зачистки від радикально налаштованих осіб
Фото: wikimedia.org

У Білорусі триває "операція із зачистки від радикально налаштованих осіб". Про це 8 липня в ефірі телеканала "Беларусь 1" заявив заступник начальника слідчого управління КДБ республіки Костянтин Бичек.

Держканал Білорусі повідомив, що правоохоронці отримали доступ до інформації "про організацію масових заворушень і спроби державного перевороту" в республіці у серпні минулого року після виборів президента.

Зазначають що в Білорусі відбуваються "відпрацювання щодо встановлення осіб", підписаних на "деструктивні" Telegram-канали ("Отряды гражданской самообороны Беларуси", "Буслы ляцяць"), де нібито "здійснювали вербування і підбір потенційних молодчиків для нових масових заворушень і навіть актів тероризму".

"Під час проведення оперативно-розшукових заходів і слідчих дій особи учасників встановлено. Нині здійснюється широкомасштабна операція із зачистки від радикально налаштованих осіб", – сказав Бичек.

За його словами, проводять "обшуки і затримання, у межах яких перевірять причетність кожного учасника до здійснення злочинних діянь".

Контекст:

Після виборів президента 2020 року в Білорусі виникла політична криза. Опозиція не визнала перемоги Лукашенка, який перебуває при владі з 1994 року, у країні почалися масові акції протесту.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі і водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми і поранення. Влада заявляла про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісьмох.

23 вересня Лукашенко провів таємну церемонію інавгурації, її не визнала низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія.