США заявляють, що РФ готує військово-морські навчання в Карибському басейні – ЗМІ

Кораблі РФ, імовірно, зайдуть до портів Куби й Венесуели – ЗМІ
Фото: ЕРА

Росія планує військові навчання біля кордонів США в Карибському морі. Про це 6 червня повідомила низка ЗМІ, зокрема Associated Press (AP) і Reuters.

За даними джерел АР в адміністрації США, група кораблів і допоміжних суден РФ, як планують, візьме участь у навчаннях і, можливо, зайде до портів Венесуели й Куби. Співрозмовники агентства назвали активність росіян "помітною, але не такою, що викликає занепокоєння".

Автори повідомлення зазначають, що про навчання стало відомо на тлі заяв нелегітимного президента РФ Володимира Путіна щодо можливості "асиметричних кроків" Москви в інших країнах світу у відповідь на дозвіл президента США Джо Байдена Україні бити американською зброєю по цілях у Росії.

Співрозмовник Reuters серед чиновників у США заявив, що дії Кремля безпосередньо пов'язані з допомогою Вашингтона Києву. РФ хоче продемонструвати, що вона "досі здатна на певний рівень демонстрації глобальної сили", сказав він.

Американське видання Miami Herald 5 червня писало, що влада Росії хоче "вибити [США] з колії" і вплинути на внутрішньоросійську аудиторію.

Контекст:

5 червня на зустрічі з представниками міжнародних інформагентств Путін заявив, що удари західною зброєю, зокрема ракетами, по цілях на території РФ призведуть до "асиметричної відповіді". За його словами, такі дії країн Заходу "підриватимуть міжнародну безпеку". "І якщо ми бачимо, що ці країни втягуються у війну проти нас […], ми залишаємо за собою право діяти аналогічно. Це шлях до дуже серйозних проблем", – додав він.