Китай розпочав масштабні військові навчання поблизу Тайваню

КНР називає навчання "суворим покаранням за сепаратистські дії сил, які прагнуть незалежності Тайваню"
Фото: depositphotos.com (архів)

23 травня Китайська Народна Республіка розпочала дводенні військові навчання Joint Sword – 2024A за участі армії, флоту, військово-повітряних і ракетних сил поблизу острова Тайвань, а також у районах навколо підконтрольних Тайваню островів Кінмен, Мацу, Вуцю й Дун'їн. Про це повідомило офіційне інформагентство влади КНР "Синьхуа".

Представник Східної зони бойових дій командування народно-визвольної армії КНР Лі Сі назвав навчання "суворим покаранням за сепаратистські дії сил, які прагнуть незалежності Тайваню", а також "попередженням проти втручання й провокацій із боку зовнішніх сил", ідеться в повідомленні.

За його словами, навчання зосереджені на спільному патрулюванні військово-морських і повітряних сил, спільному захопленні права комплексного контролю на полі бою й завдаванні точних ударів по основних цілях.

Міністерство оборони Тайваню засудило ці навчання і скерувало власні війська в райони навколо острова.

"Ми не шукаємо конфліктів, але й не ухилятимемося від них", – ідеться в повідомленні.

Як підкреслив Reuters, військові навчання навколо Тайваню Китай почав одразу після інавгурації президента Лая Цінде. КНР засудила інавгураційну промову, у якій Цінде закликав Пекін припинити свої погрози й заявив, що дві сторони протоки "не підпорядковуються одна одній".

Контекст:

Тайвань і Китайську Народну Республіку розділяє Тайванська протока. З 1949 року Тайванем управляє власна адміністрація, там зберігають прапор і деякі інші атрибути Китайської Республіки, що існувала на материку до приходу до влади Комуністичної партії Китаю, але він офіційно не проголошує своєї незалежності. Згідно з офіційною позицією КНР, острів вважають однією з провінцій Китаю.

Протягом останніх років відносини між Китаєм і Тайванем погіршилися. 2021 року глава КНР Сі Цзіньпін пообіцяв провести мирне "возз'єднання" з Тайванем. Тайбей у відповідь пообіцяв захищати свою свободу і наголосив, що лише народ Тайваню може вирішувати своє майбутнє.

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, у травні 2022 року, Байден заявив, що Вашингтон надасть Тайваню військову допомогу в разі, якщо Китай на нього нападе. "Це зобов'язання, яке ми взяли на себе", – сказав він.

Міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву заявив, що Китай, імовірно, вторгнеться на Тайвань 2027 року, коли Сі Цзіньпін балотуватиметься на четвертий строк як глава КНР.

Наприкінці грудня 2023 року китайський лідер Сі Цзіньпін заявив, що Тайвань "неминуче возз'єднається з материковим Китаєм". За його словами, це – "неминуча тенденція", і в цьому полягає "головний національний інтерес, цього бажає народ".