США закликали Іран пом'якшити "помсту" за вбивство глави політбюро ХАМАС. Тегеран заявив, що йому байдуже, якщо відповідь Ізраїлю спровокує війну

Іран і ХАМАС звинувачують Ізраїль у вбивстві Ханії, який перебував у Тегерані
Фото: EPA

США й арабські країни закликали Іран пом'якшити відповідь на вбивство глави політбюро ХАМАС Ісмаїла Ханії, проте Тегеран відкинув ці звернення. Про це 4 серпня написала The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

Зазначають, що США попросили європейські та інші уряди-партнери передати Ірану, що будь-який значний удар по Ізраїлю спричинить реакцію у відповідь, давши зрозуміти, що зусилля нового президента Ірану Масуда Пезешкіана щодо поліпшення взаємодії із Заходом матимуть більше шансів, якщо Іран виявить стриманість. США також заявили, що наполягають на деескалації ситуації з боку Ізраїлю.

За словами співрозмовників WSJ, 3 серпня представники Ірану сказали арабським дипломатам, що Тегерану байдуже, якщо відповідь Ізраїлю спровокує війну.

В Ірані вже почали розслідувати смерть Ханії, намагаючись встановити всіх, хто "виявив недбалість або свідомо співпрацював з Ізраїлем", підкреслив ЗМІ.

4 серпня на тлі напруження на Близькому Сході глава МЗС Йорданії Айман Сафаді відвідав Тегеран, що стало першою з 2015 року поїздкою міністра закордонних справ Йорданії до Ірану.

Контекст:

31 липня іранське агентство Mehr повідомило, що главу політбюро ХАМАС Ханію вбили в Тегерані. Він загинув унаслідок "обстрілу його будинку" у Тегерані, заявили у пресслужбі Корпусу вартових ісламської революції.

Іран і ХАМАС звинувачують Ізраїль у вбивстві Ханії, який перебував у Тегерані на інавгурації нового іранського президента Масуда Пезешкіана. ЗМІ повідомляли, що верховний лідер Ірану Алі Хаменеї наказав ударити по Ізраїлю у відповідь на вбивство Ханії. Водночас Ізраїль не визнав і не спростував своєї причетності до авіаудару.

У відеозверненні до ізраїльського народу прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив, що "попереду важкі дні", але в Ізраїлі "готові до будь-якого сценарію".

1 серпня президент США Джо Байден підтвердив готовність Вашингтона допомагати Ізраїлю захищатися від усіх загроз із боку Ірану, а також від підтримуваних Тегераном ХАМАС, ліванського угруповання "Хезболла" та єменських хуситів, проінформували в Білому домі.

2 серпня ЗМІ повідомили, що США мають намір скерувати на Близький Схід додаткові бойові літаки на тлі загрози Ізраїлю з боку Ірану.

Axios написав, що Іран може завдати удару по Ізраїлю 5 серпня.