Ставлення фінів до росіян, що живуть у Фінляндії, погіршилося – опитування

За пів року від початку вторгнення в Україну ставлення фінів до росіян суттєво змінилося
Фото: depositphotos.com
Менш ніж за пів року ставлення фінів до росіян, що живуть у Фінляндії, погіршилося. Про це 19 серпня повідомив журнал Seura, на замовлення якого соціологи провели опитування.

Дослідження продемонстрували, що частка людей, які позитивно ставляться до росіян, що живуть у країні, із березня зменшилася на 15%. Якщо на початку весни до них позитивно ставилося 70% опитаних, то зараз їх нарахували менше ніж 56%, продовжує видання.

Водночас 70% фінів засуджують дискримінацію, лише 2% заявили, що така поведінка є прийнятною, 26% не засуджують дискримінаційної поведінки, але не стали б у цьому брати участь.

"Фіни, напевно, ідентифікують себе із ситуацією в Україні, тому що події схожі на зимову війну  (1939–1940 років між СРСР і Фінляндією. – "ГОРДОН"). Багато фінів зараз переживають невирішену й невилікувану воєнну травму цієї нації через події в Україні. Інакше цього не зрозуміти, бо кількість гніву відчутна", – цитує Seura директора з досліджень Юго Рагконена.

Опитування також засвідчило, що фіни, як і раніше, критично ставляться до Росії. Майже 93% опитаних вказали, що негативно ставляться до російської держави, а лише 3% – позитивно.

Компанія Taloustutkimus у період із 9-го до 11 серпня опитала в інтернет-панелі 1083 особи. Випадкова вибірка всебічно представляє населення Фінляндії віком 18–79 років. Похибка дослідження становить приблизно три відсоткові пункти.

Контекст:

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Гаавісто заявив, що потрібно обмежити кількість віз для росіян. Про це 16 серпня він сказав в ефірі Yle.

За його словами, уряд зараз обговорює, що необхідно скоротити видавання віз громадянам Росії уп'ятеро або вдесятеро.