Столтенберг припустив можливість вступу РФ у НАТО після того, як піде Путін

Столтенберг: Путін завдає колосальної шкоди не лише українцям, а й усьому народу Росії
Фото: ЕРА
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю російським ЗМІ (його брали для "Новой газеты", але видання зупинило вихід, матеріал вийшов на сайті "Медузи" 7 квітня) припустив можливість вступу Росії в НАТО.

За його словами, це не виключено після того, як президент РФ Володимир Путін піде з влади.

"Чи можемо ми уявити, що після Путіна Росія стане членом НАТО та частиною системи безпеки в Європі?" – запитав головний редактор "Новой газеты Европа" Кирило Мартинов.

"Для демократичної країни немає нічого неможливого", – відповів Столтенберг.

Він зазначив, що в 90-ті роки ХХ століття між НАТО і Росією відбувалося "поступове зближення", але за Путіна країна обрала шлях, протилежний демократичному.

"Росія, на жаль, рушила у прямо протилежному напрямку, перетворившись на авторитарну державу, що пригнічує політичну опозицію та вільні засоби масової інформації. Тому, повторюся, відносини НАТО й Росії могли б розвиватися набагато краще і швидше, якби Росія обрала демократичний шлях розвитку. Але влада Путіна пішла принципово іншим шляхом", – додав Столтенберг.

Генсек НАТО нагадав, що раніше експерти відкидали можливість вступу в НАТО країн Балтії.

"Проте це сталося. Тож демократія обов'язково переможе – питання лише в тому, коли це станеться. Свобода краща за несвободу, демократія краща за авторитаризм, – додав він. – Путін завдає колосальної шкоди не лише українцям, а й усьому народу Росії. І в цьому немає жодної практичної потреби, оскільки розпочата Путіним війна проти незалежної України не має ні сенсу, ні мети".

Контекст:

За кілька днів до початку повномасштабного вторгнення Росії до України, 21 лютого, Путін заявив, що 2000 року говорив із тодішнім президентом США Біллом Клінтоном про членство Росії в НАТО. Реакція Клінтона, за словами глави Кремля, "була дуже стриманою".

Джордж Робертсон, який був генеральним секретарем НАТО у 1999–2003 роках, розповідав, що Путін після приходу до влади хотів, щоб Росію запросили в НАТО. Глава Кремля, почувши, що Альянс нікого не запрошує, а приймає до свого складу країни, які подають заявку, зауважив, що Росія "не стоятиме в черзі з багатьма країнами, які не мають значення", говорив Робертсон.

Столтенберг заявляв 20 жовтня 2021 року, що відносини між НАТО і Росією зараз перебувають на найнижчому рівні з часу закінчення холодної війни. На думку глави МЗС РФ Сергія Лаврова, цих відносин немає.

Відносини Росії та НАТО ускладнилися після анексії Росією Криму 2014 року й початку бойових дій на сході України.