Суд відмовився скасовувати тюремний термін Улюкаєва

Улюкаєва засудили у грудні 2017 року
Фото: ЕРА

Московський міський суд задовольнив лише ту частину апеляції екс-міністра економічного розвитку РФ Олексія Улюкаєва, яка стосується заборони обіймати державні посади протягом восьми років після звільнення.

Московський міський суд 12 квітня повністю відмовився задовольнити апеляцію на вирок колишньому міністрові економічного розвитку РФ Олексію Улюкаєву. Про це повідомляють російські "Ведомости".

Без змін залишили рішення першої інстанції про позбавлення волі на вісім років і штраф у розмірі 130,4 млн руб. (приблизно 60 млн грн).

Водночас суд скасував заборону протягом восьми років після звільнення обіймати державні посади.

Свідчення в суді давав головний свідок у справі Улюкаєва, глава "Роснефти" Ігор Сєчин.

15 листопада 2016 року у Слідкомі РФ заявили про затримання Улюкаєва. За даними російських слідчих, посадовець отримав від глави "Роснефти" Ігоря Сєчина $2 млн за надання позитивної оцінки, що дало змогу "Роснефти" придбати державний пакет акцій "Башнефти".

Улюкаєв відмовився визнати провину. Під час судового засідання він заявив про провокацію хабара з боку ФСБ РФ. За словами екс-міністра, Сєчин незадовго до зустрічі обіцяв пригостити його дуже смачним вином, тому він подумав, що йому дають напій.

В останньому слові Улюкаєв зазначив, що винний лише в тому, що "часто йшов на компроміси, кар'єру і добробут ставив вище за принципи, лицемірив". Він додав, що, потрапивши в біду, почав розуміти, як важко живуть люди в Росії і з якою несправедливістю вони стикаються. "Решту життя я присвячую відстоюванню прав людей. Пробачте мені, люди", – підсумував він.

Обвинувачення просило для Улюкаєва 10 років колонії суворого режиму. 16 грудня 2017 року суд засудив Улюкаєва до восьми років колонії суворого режиму. Він повинен буде провести в ув'язненні сім років, оскільки один рік був під домашнім арештом, поки розглядали справу.