ЗМІ повідомили, що Судан зупинив договір із РФ про створення військової бази. Російські дипломати це заперечують

На базі в Судані мали розмістити 300 російських військовослужбовців
Фото: rusembsudan / Instagram

Судан зупинив дію договору з РФ про створення в одному з портів країни на Червоному морі російської військової бази. Про це повідомили інформовані джерела телеканала Al Arabiya 28 квітня.

За інформацією телеканала, дію угоди зупинено до її затвердження в парламенті.

Угоду про створення бази матеріально-технічного забезпечення флоту РФ в Судані підписали 9 грудня минулого року, уточнив телеканал. На цій базі мали розмістити 300 військовослужбовців і прийняти бойові кораблі з ядерною енергетичною установкою. Москва паралельно з Вашингтоном останніми роками посилювала вплив в Африці і відкривала проєкти в сфері цивільних ядерних програм, повідомив Al Arabiya.

Посольство Росії в Судані зазначило в Instagram, що новина про зупинення угоди "не відповідає дійсності". Повідомлень від суданської сторони російські дипломати не отримували.

Колишній командувач Чорноморського флоту РФ адмірал Володимир Комоєдов у бесіді з "Інтерфаксом" припустив, що Судан зупинив договір "під тиском США". За словами адмірала, США не зацікавлені в розширенні російської військово-морської присутності, яку втратили після розпаду СРСР.

Представник МЗС Судану Аль Мансур Буляд у коментарі "РИА Новости" повідомив, що не має офіційного підтвердження припинення угоди про створення пункту військово-морських сил Росії на Червоному морі.