Суданські фунти і тексти арабською: журналісти показали кадри затримання бійців "Вагнера" в Мінську

Бійці "Вагнера" могли використовували Мінськ як транзитний пункт для перекидання в Африку
Скріншот: АТН: новости Беларуси и мира / YouTube

Державний телеканал "Беларусь 1" показав кадри затримання 33 бійців російської приватної військової компанії "Вагнер" в одному з готелів Мінська. Чоловіків затримали вночі білоруські спецпризначенці.

Державний телеканал "Беларусь 1" показав кадри затримання 33 бійців російської приватної військової компанії "Вагнер" в одному з готелів Мінська. У фрагменті із випуску новин на YouTube-каналі "АТН - новости Беларуси и мира" йдеться про затримання в Білорусі бойовиків, які планували дестабілізувати ситуацію у країні перед виборами.

Телеканал повідомляє, що виселитися вони мали 25 липня. Але група покинула готель 27 липня і переїхала в один із санаторіїв Мінського району.

Журналісти каналу зі слів адміністрації санаторію повідомили, що приїжджі привернули до себе увагу не характерною для російських туристів поведінкою та одноманітним одягом у стилі "мілітарі". Канал показав групу чоловіків із невеликим багажем, які потрапили в поле зору камери спостереження.

Відео: АТН: новости Беларуси и мира / YouTube

На відео є кадри нічного затримання чоловіків білоруськими спецпризначенцями.

У кадрі з'являються російські паспорти, гроші, презервативи, аркуші з текстом арабською мовою, зброя і шеврон із написом "Наш бізнес – смерть, і бізнес успішний".

Білоруська газета "Наша Ніва" пише, що серед речей у затриманих росіян були суданські фунти. На скріншоті відео, за інформацією газети, видно купюри номіналом 20 суданських фунтів.

У ніч на 29 липня у Мінському районі співробітники групи "А" Комітету держбезпеки Білорусі і ОМОН МВС затримали 32 росіянин. Ще одного члена групи затримали на півдні Білорусі. Білоруське державне агентство БЕЛТА інформує, що всі іноземці є членами ПВК "Вагнер".

"Радио Свобода" зазначає, що 10 із них занесено до списку українського сайта "Миротворець" як учасників бойових дій на Донбасі на стороні підтримуваних Росією сепаратистів. Російський письменник Захар Прилєпін, який у минулому воював на боці сепаратистів "ДНР", підтвердив, що серед затриманих – кілька людей з його так званого батальйону.

Російський військовий кореспондент Семен Пегов заявив, що бійці "Вагнера" використовували Мінськ як транзитний пункт для перекидання в Африку. Журналісти вивчили відеозапис затримання найманців і дійшли висновку, що вони хотіли потрапити в Судан.

Посольство Росії в Білорусі відмовилося офіційно прокоментувати затримання бійців компанії "Вагнер".