Таджицькі прикордонники пустили понад 300 афганських військових. Вони відступили після боїв із талібами

Таджицькі прикордонники заявили про повний контроль ситуації на кордоні з Афганістаном
Фото: ЕРА

Таджицькі прикордонники 3 липня пустили до своєї країни понад 300 афганських військових, які відступили після зіткнення з бойовиками руху "Талібан". Про це повідомило місцеве агентство "Ховар" із посиланням на прикордонну службу Таджикистану.

Увечері загострилася ситуація в афганській провінції Бадахшан, таліби захопили також прикордонну комендатуру "Овез" у районі Хохан. Військові Афганістану не витримали опору й перетнули державний кордон Таджикистану між п'ятим КПП "Істіклол" і шостим КПП "Сарігор" прикордонного загону "Шохін", повідомили прикордонники.

Прикордонна служба додала, що військовослужбовців з Афганістану пустили на територію Таджикистану, керуючись принципами гуманності та добросусідства.

Ситуацію на кордоні з Афганістаном повністю контролюють таджицькі прикордонники.

Контекст:

Таліби почали розширювати вплив по всій країні після того, як США почали виведення військ, закрили деякі бази й передали їх афганському уряду. Із травня цього року станом на кінець червня бойовики захопили понад 50 із 370 районів Афганістану.

Президент Афганістану Ашраф Гані змушений був змінити міністрів оборони і внутрішніх справ, а також начальника штабу армії на тлі збільшення втрат після посилення бойових дій із талібами.

Вашингтон ввів війська в Афганістан після терактів 11 вересня 2001 року. Це рішення підтримали близькі союзники США. Офіційно проголошеною метою війни було знищення військової структури "Аль-Каїди" і позбавлення цієї терористичної організації позицій в Афганістані через усунення від влади в Кабулі руху "Талібан".

Представники США й радикального руху "Талібан" 29 лютого 2020 року підписали мирну угоду, яка передбачає виведення іноземних військ з Афганістану протягом 18 місяців після її підписання. 1 травня 2021 року – це крайній строк, установлений документом.

25 березня президент США Джо Байден сказав, що Сполучені Штати не встигнуть вивести своїх військових з Афганістану у строки, обговорені з рухом "Талібан", "через різні тактичні причини".

США почали виведення військ у квітні. За словами Байдена, після вбивства 2011 року ватажка терористичної організації "Аль-Каїда" Усами бен Ладена військова присутність США в Афганістані "стає все більш незрозумілою".

За інформацією Reuters, американські війська планують вивести до 11 вересня.

За даними Пентагону, до останнього виведення в Афганістані перебувало приблизно 2,5 тис. американських військовослужбовців. На піку, у 2001-му, було 98 тис.