"Талібан" вигнав тисячі людей із Панджшері та проводить етнічну чистку – опір

6 вересня таліби оголосили про захоплення останньої не підконтрольної їм провінції Панджшер

Фото: EPA

"Талібан" вигнав тисячі людей з афганської провінції Панджшер і проводить там етнічну чистку. Про це у Twitter заявив представник "Фронту національного опору Афганістану" Алі Назарі.

"Талібан" вигнав тисячі людей із Панджшері. Вони проводять етнічну чистку, і світ досі спостерігає за цією ситуацією й ігнорує її. Ми закликаємо міжнародну спільноту зупинити ці воєнні злочини", – написав він.

Колишній губернатор провінції Кабір Васик 8 вересня у Twitter писав, що таліби "стріляють по мирних жителях і дітях без будь-якої причини".

"Це воєнний злочин і злочин проти людяності. "Талібан" не може зменшити боротьбу та опір, посіявши страх серед простих людей", – ішлося в його пості.

Контекст:

До 15 серпня 2021 року рух "Талібан", із яким США 2020 року підписали мирну угоду, узяв під контроль практично всю країну, зокрема столицю Кабул. Президент Ашраф Гані цього ж дня втік за кордон.

17 серпня представники "Талібану" дали першу пресконференцію після приходу до влади, на якій, зокрема, підтвердили загальну амністію для афганських чиновників.

6 вересня таліби оголосили про захоплення останньої не підконтрольної їм провінції Панджшер і припинення війни в Афганістані.

7 вересня "Талібан" оголосив склад нового уряду Афганістану, усі його члени – таліби. Також у новому уряді немає жодної жінки.