Таліби в захопленому Афганістані катаються на машинках і каруселях, не випускаючи зброї. Відео

Талібів зняли в парку розваг
Скріншот: Mediavenir / Twitter
У соціальних мережах з'являються відео з Афганістану, владу в якому захопили бойовики руху "Талібан", – у них таліби катаються на атракціонах і розважаються у спортзалі.

Широко розповсюдилося відео, у якому таліби катаються на автомобільчиках у парку розваг у Кабулі зі зброєю в руках. Першим його опублікував у Twitter 16 серпня кореспондент Reuters Хамід Шалізі, але його акаунт згодом видалили.

Не залишилися без уваги талібів і каруселі.

Крім цього, вони розважаються в тренажерному залі, який, імовірно, розташований у президентському палаці в Кабулі, повідомив журналіст Асаад Ханна.

Він також опублікував відео, у якому таліби стрибають на батуті, однак воно насправді з'явилося в YouTube ще в січні 2020 року.

Контекст:

Ісламістський рух "Талібан" утворили 1994 року, із 1996-го до 2001 року він перебував при владі в Афганістані, контролював більшість території країни.

Після терактів 11 вересня 2001 року у США і відмови "Талібану" видати лідера терористичної організації "Аль-Каїда" Усаму бен Ладена в Афганістан ввели американські війська. Уряд "Талібану" було повалено, таліби почали бойові дії проти влади.

У лютому 2020 року представники США й руху "Талібан" підписали мирну угоду, яка передбачає виведення іноземних військ з Афганістану протягом 18 місяців після її підписання.

Ситуація з безпекою в Афганістані погіршилася на тлі виведення американських військ, яке почалося у квітні 2021 року. Станом на 15 серпня рух "Талібан" узяв під контроль практично всю країну, зокрема столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані цього самого дня втік за кордон. Його точне місцеперебування невідоме.

На тлі наступу "Талібану" іноземні держави почали евакуацію своїх громадян. Цей процес було паралізовано через те, що 16 серпня аеропорт Кабула скасував усі комерційні рейси. За даними ЗМІ, злітною смугою користуються тільки військові літаки.