Терорист Брейвік знову подасть до суду на Норвегію через "порушення прав"

Брейвік стверджує, що його одиночне ув'язнення прирівнюється до "нелюдського поводження"
Фото: EPA

Норвезький екстреміст і терорист Андерс Брейвік, який убив 77 людей, 8 січня вдруге спробує подати до суду на норвезьку державу за нібито порушення його прав. Про це повідомляє Associated Press.

Брейвік стверджує, що його одиночне ув'язнення з моменту арешту в 2012 році прирівнюється до "нелюдського поводження" відповідно до Європейської конвенції з прав людини.

Associated Press нагадує, що Брейвіка утримують у двоповерховому комплексі з кухнею, їдальнею і телевізійною кімнатою з Xbox, кількома кріслами й чорно-білими фотографіями Ейфелевої вежі на стіні. У нього також є тренажерний зал із вагами, біговою доріжкою і гребним тренажером, а по комплексу літають три папуги.

Попри це, його адвокат Ойстейн Сторрвік говорить, що у Брейвіка, який тепер має ім'я Фьотольф Гансен, немає можливості мати будь-які значущі стосунки з ким-небудь із зовнішнього світу, а перешкоджання його клієнту надсилати листи є ще одним порушенням його прав людини.

Брейвік схожий позов уже подавав у 2016 році. Тоді його прийняли, але згодом скасували в суді вищої інстанції. Потім скаргу відхилили й в Європейському суді з прав людини. Ще раз про плани позиватися за порушення його прав він заявляв у 2020 році. Тоді терорист казав, що його тримають у "нелюдських умовах".

Контекст:

У липні 2011 року Брейвік підірвав в урядовому кварталі Осло начинений вибухівкою фургон Volkswagen Crafter. Загинуло восьмеро людей, понад 200 було поранено. Поки увага поліції була прикута до інциденту в центрі міста, злочинець дістався острова Утея і почав розстрілювати учасників зльоту молодих соціал-демократів. Він убив 67 людей, ще двоє потонули під час спроби покинути острів уплав.

У серпні 2012 року суд засудив Брейвіка до 21 року ув'язнення з можливістю необмеженого продовження строку. Він перебуває в одиночній камері, йому заборонили спілкуватися з іншими ув'язненими.